IMG 9195 Medium

Učenici 6.d razreda OŠ braće Radića Pakrac s razrednicom Ivanom Roksandić po prvi puta su sudjelovali u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza koja se  održavala na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. 

Udruženi u tim pod nazivom Šestaši Pakrac učenici su pješačili, trčali i vozili bicikle i na taj način skupljali kilometre i zelene vrpce u svrhu prikupljanja sredstava za provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama ( PoMoZiDa) koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

IMG 9198 Medium

 „23 člana našega tima prešla su ukupno  631.69 kilometara i prikupili 273.11 vrpci što je odličan rezultat i znak da smo u tih 10 dana, koliko je utrka trajala, bili u pokretu i puno vremena provodili na svježem zraku te u zajedničkom druženju. Svoje rezultate bilježili smo putem Atlas go aplikacije što nas je dodatno motiviralo jer smo u svakom trenutku mogli vidjeti koliko je svaki član našega tima aktivan“, rekla nam je razrednica Ivana Roksandić te istaknula kako je procjena da će tom kampanjom biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, a izravnu korist imati će više od 20 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Roksandić je istaknula da su odlučili sudjelovati iščitavajući loše statistike koje govore kako u Hrvatskoj 44 tisuće djece i mladih od 10 do 19 godina ima probleme mentalnog zdravlja. Mnoga djeca i mladi ne traže pomoć i prepušteni su sami sebi. Učitelji i nastavnici mogu prvi primijetiti da učenik ima poteškoća te im je zato potrebno osigurati znanja i vještine kako bi uspješnije prepoznavali probleme mentalnog zdravlja djece i mladih u školskom okruženju i djelovali kao inicijalna podrška i zaštita.

IMG 9196 Medium