sš porvi dan Medium

U ponedjeljak  5. rujna bit će prvi radni dan i za oko 1143 učenika u tri prosvjetne ustanove u Pakracu, a početak ove školske godine, barem kako je to najavljeno iz Ministarstva, obilježit će nakon prethodne dvije godine povratak u normalu. Nova školska godina trebala bi započeti bez primjene epidemioloških mjera što je, kako su nam rekle sugovornice, veliko olakšanje za roditelje i nastavnike, ali najviše za djecu kojoj su druženja u klupama i školskim hodnicima te samo pohađanje nastave uživo neki od najvažnijih elemenata učenja, socijalizacije te na kraju i normalnog odrastanja.

Na snazi ostaju travanjske preporuke s kojima je završila prošla školska godina, a riječ je o osnovnim mjerama uobičajenima i prije pandemije, poput primjerenog čišćenja prostorija, pranja ruku i višednevnog provjetravanja prostora. No bez obzira na epidemiološke preporuke i najave za nepredvidivu jesen vezanu uz koronavirus,  u  našim prosvjetnim institucijama ovaj tjedan se već uobičajeno finaliziraju sve radnje kako bi početak školske godine protekao bez problema i koliko-toliko bez nepredviđenih situacija.

prvašići i roditelji Medium

U Osnovnoj školi braće Radić Pakrac očekuju 593 učenika, od toga 73 prvašića. U matičnu školu kreće 58 učenika prvih razreda, u područnu školu u Badljevini 6, Prekopakri 8 te Donjoj Obriježi jedan učenik koji će krenuti u kombinirani razredni odjel. I ove godine formirano je 37 razrednih odjeljenja te jedan razred produženog boravka pa je samim time i broj učitelja ostao isti. Pakračkoj školi odobreno je i zapošljavanje šest asistenata u nastavi koliko im je potrebno za učenike s teškoćama u razvoju, rekla nam je Sanja Delač, ravnateljica Osnovne škole braće Radić. Uz neke infrastrukturne radove na matičnoj školi koje su odrađivali preko ljeta, poput stavljanja štedne rasvjete u svim učionicama te adaptiranjem podova u nekim učionicama, nastava bi trebala uobičajeno startati.

oš prvi dan Medium

U Srednjoj školi Pakrac završen je jesenski rok upisa gdje je primljen još jedan učenik u smjer građevinski tehničar tako da će u Srednju školu Pakrac 5. rujna krenuti ukupno 450 učenika raspoređeni u 25 razrednih odjela. Trenutno se u školi održavaju jesenski rokovi državne mature, a promjena u kadrovskoj strukturi i broju profesora nema, objašnjava nam Ljiljana Rupena Kelemen, zamjenica ravnatelja Srednje škole Pakrac. Budući da nastava i za pakračke srednjoškolce počinje bez primjene epidemioloških mjera, u pakračkoj Srednjoj školi ipak žele početi nastavu oprezno, pa će se nastava odvijati po razrednom obliku što znači da će učenici odlaziti na kabinetsku nastavu samo iz kemije, biologije, fizike i informatike, no neke druge mjere za sad nisu najavljivane, dodaje Rupena Kelemen.

Nastava započinje i za stotinjak učenika Osnovne glazbene škole Pakrac gdje su upisi za sve instrumente još uvijek mogući, tako da će drugi upisni rok biti u prvom tjednu početka nastave, točnije 7. rujna, rekla je Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac. Mjesta je najviše ostalo na harmonici i klaviru te u glazbenom vrtiću, no sudeći prema iskustvu, u rujnu učenici često znaju zamijeniti upisane instrumente tako da će još najvjerojatnije biti preinaka, a točan broj znat će se nakon jesenskog roka. Što se tiče kadrovske strukture, Petani Grafina ističe problem deficitarnog zanimanja učitelja flaute i klarineta jer trenutno na županiji, čak u Hrvatskoj, nema potrebnog kadra što je problem ne samo u pakračkoj školi nego i u drugim glazbenim školama. O konkretnim potezima znat će se nakon savjetovanja iz Ministarstva. Ostala mjesta za učitelje instrumenata su popunjena i tu zasad nema novosti, dodaje Petani Grafina.

Početak školske godine bez mjerenja temperatura, nošenja maski, pravila razmaka između učenika i  izolacija svima, pa i našim sugovornicama, predstavlja prvenstveno veliko organizacijsko olakšanje, ali i povratak na normalno funkcioniranje školskog sustava na kakvo smo navikli kao i nadoknadu projekata i aktivnosti koje nisu mogli održavati za vrijeme dvogodišnjih epidemioloških ograničenja.

2022 05 18 19.00.42 Medium