Ekipica

Sportski praznici, projekt sportskog programa koji se odvija u četiri termina tijekom lipnja i srpnja s ciljem uključivanja djece u organizirani oblik tjelesne aktivnosti tijekom školskih praznika, započeli su u Pakracu krajem lipnja. Projekt je nastao suradnjom Hrvatskog i županijskih školskih sportskih saveza uz potporu Minstarstva turizma i sporta, a prvi je puta predstavljen prošle godine kada je sudjelovalo preko 11.000 osnovnoškolaca uz 138 voditelja programa na 84 lokacije, među kojima je bio i Pakrac s Osnovnom školom braće Radića kao nositeljem projekta.

Kao i prošle godine, sudionici su podijeljeni u četiri grupe u kojima je samo u Pakracu sudjelovalo po 40-ero djece u grupi od kojih je dio Pakračana, Lipičana te djece iz drugih gradova. Voditelj projekta Anđelko Lucić, nastavnik tjelesnog odgoja u pakračkoj osnovnoj školi, iskazao je veliko zadovoljstvo odazivom koji je nadmašio prošlogodišnji, pritom nadodavši da je mnogo djece čak na listi čekanja. Na pitanje što se radi na Sportskim praznicima, odgovara da uz suvoditelja Maria Tušeka provode razne sportske aktivnosti koje uključuju kuglanje, streličarstvo, plivanje na lipičkim bazenima, igre u sportskoj dvorani, tenis i penjanje, a osigurane su i svakodnevne užine te dodjela diploma po završetku tjedna. Svaki je dan drugačiji te prilika za stjecanje vještina, ali i prepoznavanje novih interesa. Vezano za preferencije, djeca uživaju u svakoj aktivnosti podjednako, a s obzirom na odličnu dosadašnju suradnju s lokalnim udrugama i klubovima, Sportskom zajednicom grada Pakraca, Gradom Lipikom te roditeljima djece, izvjesno je i proširenje programa na druge aktivnosti kao što je jahanje te orijentacija u prirodi. O popularnosti ovoga projekta svjedoči ne samo popunjenost grupa već i upiti za mogućnost bilježenja za sljedeću godinu.

Andjelko i Mario

Anđelko Lucić i Mario Tušek

Podsjećamo da je projekt nastao kao odgovor na povećani sjedilački život djece tijekom epidemiološke situacije u RH i svijetu, a kojim se trebao stvoriti prostor i uvjeti za bavljenje sportskim aktivnostima te samim time potaknuti razvoj boljih navika koje znače više kretanja, zdrava prehrana te na koncu socijalizacija.

Vlakic
Uina
Penjanje
Tenis
Odbojka-na-pijesku
Kuglanje
Ergela
Igre-u-dvorani