glavna sestre

„Mala povijest sestrinstva“ naziv je izložbe koju je jučer u holu Srednje škole Pakrac izložio aktiv zdravstva pakračke škole obilježivši tako Međunarodni dan sestrinstva. Riječ je o različitim zanimljivim vrstama predmeta, instrumenata i pomagala koja su se koristila u zdravstvenom radu, a od kojih neki još uvijek služe za vježbe i praksu budućih medicinskih sestara i tehničara. Neki od predmeta su čuvani u arhivi Srednje škole Pakrac dok su neki posuđeni iz Opće županijskoj bolnici Pakrac i bolnice hrvatskih veterana te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

sestre 2

O početku pakračkog obrazovanja medicinskog kadra govorila je Vesna Božić, diplomirana medicinska sestra i profesorica u Srednjoj školi Pakrac,  istaknuvši kako su temelji zdravstvenog obrazovanja postavljeni još 1960. godine čime medicinsko usmjerenje Srednje škole Pakrac obilježava i 62. godine postojanja. Rad škole nije se prekidao sve do Domovinskog rata nakon čega je samo jedna generacija obrazovanje za medicinske sestre završila u Požegi, a od tada se srednjoškolski program medicinskog usmjerenja nastavlja do danas u Pakracu.

sestre 3

„Od 1959. godine kada u Hrvatskoj kreće srednjoškolsko obrazovanje za medicinske sestre, već 1960. godine u Pakracu djeluje srednja medicinska škola kao izdvojeni pogon Medicinske škole Bjelovar.  Moramo  na to biti ponosni i s tim se hvaliti, a pakračka srednja škole jedina je na području Požeško – slavonske županije koja već tradicionalno obilježava ovaj važan dan“, dodala je Vesna Božić prilikom otvaranja izložbe.

sestre 4

Program su uveličali učenici medicinskog usmjerenja uz simboličnu priču o stvaranju te postojanju medicinskih sestara, a glazbenim intermezzom uljepšali učenici Tena Badrov, Petra Hihlik, Petra Nuić i Gabrijela Savi.

sestre 5 Medium

Uz ravnatelja Srednje škole Pakrac Daria Čilića, otvaranju izložbe prisustvovali su i Ivana Šušnjić, pročelnica Ureda grada Pakraca, Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Đurđica Stokić, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo u pakračkoj bolnici, Ljerka Pavković, glavna sestra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik te Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

sestre 6

sestre 7

sestre 8

sestre 9

sestre 10