razglednice 1

U poštanskim sandučićima našeg grada više od 70 građana pronaći će razglednice s porukama solidarnosti koje su im uputili učenici i učenice Osnovne škole braće Radića Pakrac.

Povodom Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije koji se obilježava 21. ožujka, učenici i učenice Osnovne škole braće Radića Pakrac priključili su se svojim europskim kolegama i u sklopu kampanje P.S. Pokreni solidarnost! svojim sugrađanima poslali poruke solidarnosti. Već mjesec dana stvaraju poruke solidarnosti kako bi ih poslali svojim susjedima i susjedama te se nadaju njihovim odgovorima.

Naime, učenici i učenice petih razreda Osnovne škole braće Radića Pakrac su sa svojim su nastavnicama Lejlom Skalnik, Martinom Nenadović Lneniček i pedagoginjom Željkom Maic analizirali fotografije koje se nalaze na razglednicama, a koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, nakon čega su nasumično odabrali primatelja razglednice i napisali mu poruku solidarnosti. Razglednica se sastoji od dva dijela, jedan ostaje primatelju, a na drugom je moguće uputiti odgovor učeniku ili učenici koja je napisala poruku solidarnosti.

razglednice 2

Fotografije s razglednica radovi su fotografa i fotografkinja iz Francuske, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske, a u sklopu projekta p.s. Pokreni solidarnost učenici iz ovih zemalja naučit će kako analizirati fotografije i poruke skrivene u njima, ali i drugim vizualnim materijalima kojima su svakodnevno okruženi u suvremenome društvu. 

Ovaj projekt temelji se u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Inspiriran je projektom kojeg francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi gotovo dva desetljeća, a po četvrti puta uključene su i škole iz Hrvatske. 

U školskoj godini 2020./2021. godini sudjelovalo je oko 23000  učenika u šest zemalja, od čega 2000  učenika i učenica u Hrvatskoj, a ove godine u ovom međunarodnom projektu kojeg provodi nevladina organizacija Centar za mirovne studije sudjeluju čak 32 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. 

razglednice 3