banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

influencer

Projektu naziva „Sam svoj influencer“ odobreno je 17. 000 kuna prijavljenom na Javni poziv za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti Agencije za elektroničke medije čiji je nositelj Gradska knjižnica Pakrac, a inicijatorica socijalna pedagoginja Katarina Ruškan Simić, odgojiteljica u Đačkom domu Srednje škole Pakrac.

Projektom su predviđena predavanja i radionice za roditelje „Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana“ te radionice za djecu od 5. do 8. razreda vezane uz pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu, zaštitu osobnih podataka, sexting, elektroničko nasilje, dezinformacije, prikriveno oglašavanje i deepfake, digitalne medije i mentalno zdravlje. U sklopu projekta učenici će izrađivati i video materijale upoznajući se na taj način s produkcijom medijskog sadržaja, a bit će tiskana i edukativna brošura koja će se moći koristiti i ubuduće u medijskom obrazovanju učenika.

„Ideja o projektu i suradnji krenula je nakon što je Katarina lani tijekom Dana medijske pismenosti u knjižnici održala radionicu JA INFLUENCER, koja je odlično prošla kod nas i nakon koje su povratne informacije od učenika od 5. do  8. razreda bile odlične. Doslovno su se svi složili da im nedostaje takvih aktivnosti i takvog pristupa“, rekla je Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, gdje će se sve aktivnosti i održavati, a koje bi trebale početi negdje u travnju.

influencer 2

Katarina Ruškan Simić je pedagoginja koja je prošla niz edukacija vezano za temu o medijskoj pismenosti, a slične aktivnosti provodi i sa srednjoškolcima u Đačkom domu Srednje škole Pakrac.

„Sigurnost na internetu su teme koje su dio našeg svakodnevnog života, da ne govorim koje sve opasnosti vrebaju, a da nismo toga niti svjesni. Posebno tu mislim na djecu kojima je pristup internetu danas doslovno neograničen i na svakom koraku, a roditelji jednostavno teško hvataju korak sa generacijama koje su daleko informatički pismenije od njih samih. Veselimo se što ćemo moći i njima pomoći, pokazati na što da obrate pozornost kada njihova djeca koriste internet i razne platforme, a time i upozoriti na potencijalne opasnosti“, rekla nam je Katarina Ruškan Simić, a uz nju će radionice voditi i Pakračanka Ivana Širac, također socijalna pedagoginja zaposlena u Osnovnoj školi Dežanovac.

Od 70-ak prijavljenih projekata na Javni poziv Agencije za elektroničke medije, odobreno je 25, a uz Gradsku knjižnicu Pakrac, sličan projekt naziva „Drugačiji od drugih“ osmislila je i pakračka osnovna škola kojoj je odobreno 5.000 kuna, a koji će provoditi sa svojim učenicima.

Izvor fotografija: Gradska knjižnica Pakrac s prošlogodišnje radionice u sklopu Dana medijske pismenosti

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić