2022 03 10 10.13.01 Medium

Pakračka Osnovna škola braće Radić domaćin je i koordinator međunarodnog projekta „Spretne ruke - sretna djeca“ financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+ u sklopu kojeg danas i sutra u Pakracu boravi 11 učitelja i ravnatelja osnovnih škola iz Bugarske, Rumunjske, Italije, Poljske i Grčke koji su partneri na projektu.  Riječ je o prvom transnacionalnom sastanku gdje će biti govora o samim aktivnostima i ciljevima projekta, a gosti će sudjelovati i na radionicama u pakračkoj školi.

Na kratkoj priredbi dobrodošlice danas su goste dočekali pakrački učenici i učitelji, uz pozdrave ravnateljice Sanje Delač koja im je ukratko predstavila grad Pakrac i pakračku školu.

2022 03 10 10.13.16 Medium

Projekt „Spretne ruke - sretna djeca“  vrijedan 203.360 eura, od čega 42.300 pripada pakračkoj školi kao nositelju, ima za cilj poticanje djece na aktivnosti koje povećavaju vještinu rada rukama te kretanje u prirodi, jačati ekološku svijest  i odgovornost učenika i učitelja te poboljšati komunikaciju učitelja i učenika na engleskom jeziku.

Aktivnosti projekta u pakračkoj školi su već započele raznim radionicama na kojima učenici vlastitim rukama izrađuju različite predmete i tako obrađuju različite teme i sve rezultate prikazuju putem digitalne platforme. Projekt podrazumijeva i mobilnost gdje će se po četiri učenika i dva učitelja iz svake škole povremeno okupljati na četverodnevnim radionicama u svakoj od škola pa tako pakračkim učenicima i učiteljima uskoro predstoji put u Rumunjsku, jednu od škola partnera.

Osim radnog dijela posjeta, gosti će u dva dana razgledati znamenitosti Pakraca, od muzeja, Planinarskog doma Omanovac, pivovare Slavonica, a posjetit će i tvrtku „Suvenir Arbour“ iz Sirača koja proizvodi drveni namještaj te proizvode od platna i tekstila, a zapošljavaju osobe s invaliditetom. 

Kako je istaknula ravnateljica Delač, pakračka škola je po prvi put nositelj takvog međunarodnog projekta što je velika odgovornost, a budući da on traje još dvije godine pred njima je još puno posla, no ističe ponos što je jedna mala škola poput pakračke sposobna biti koordinator svih aktivnosti za što zahvaljuje svojim djelatnicima i suradnicima.

2022 03 10 10.37.51 Medium