banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

škola projekt

Pakračka Osnovna škola braće Radića od 1. prosinca provodi  međunarodni projekt „Spretne ruke – sretna djeca“ financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+. On  podrazumijeva da će do 31. ožujka 2024. godine u suradnji s osnovnim školama iz gradova iz još pet zemalja: Bugarske, Rumunjske, Italije, Poljske i Grčke provoditi niz edukativnih i zabavnih aktivnosti koje imaju za cilj poticanje djece na aktivnosti koje povećavaju vještinu rada rukama te kretanje u prirodi, rekle su jučer na tiskovnoj konferenciji Sanja Delač, ravnateljica škole i psihologinja  Nataša Major, koordinatorica projekta.

N. Major je pojasnila da su uočili da je smanjenje satnice nastave tehničkog i likovnog odgoja, u kojoj su najviše bile zastupljene razne aktivnosti koje razvijaju kod djece motoriku rada rukama, dovela do smanjenja spretnosti što za posljedicu između ostalog ima i smanjenje interesa za obrtnička zvanja  te su ovim projektom htjeli nadomjestiti taj nedostatak.

škola projekt2

Projekt je osmišljen u pakračkoj školi koja je i njegov nositelj te je u svibnju kandidiran na program Erasmus+, a 10. prosinca je o tome potpisan ugovor.  Za partnere su izabrali gradove iz ovih pet država, uglavnom većih od Pakraca pri čemu su škole brojem učenika neke malo veće neke malo manje od pakračke. Aktivnosti će se odvijati dijelom digitalno, a dijelom kroz mobilnost što podrazumijeva da će se po četiri učenika i dva učitelja iz svake škole povremeno okupljati na četverodnevnim radionicama u svakoj od škola. Dva dodatna međunarodna seminara radi razmjene iskustava i koordinacije će biti održani u Pakracu, prvi već u veljači iduće godine.

Europska unija ovaj projekt financira s 203.360 eura od čega  42.300 pripada pakračkoj školi.

Aktivnosti su već počele, a trenutno najvažnija u kojoj sudjeluju učenici svih škola partnera je izrada i izbor logotipa i ostalih grafičkih obilježja projekta.   

škola projekt 3

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić