2021 11 17 17.28.21

„Razumjeti svoje dijete“ naziv je predavanja koje je sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac održala školska psihologinja Nataša Major što je bilo zadnje od tri psihološka predavanja u sklopu projekta Mama i tata od formata, koji provodi Udruga Zajednica - stručnost i multidisciplinarnost iz Pleternice.

„Najveći problem kod odgoja jest da nema gotovih recepata. Nismo strojevi, ne postoje algoritmi, jednostavno toliko puno stvari utječe na svaku našu odluku, emociju, misao ili interakcije i teško je predvidjeti određene situacije stoga je dobro znati općenite informacije i smjernice. Odgoj djece je izuzetno težak, izazovan i odgovoran posao, a rezultati se vide tek kad djeca odrastu“, započela je Major sinoćnje predavanje.

2021 11 17 17.28.55 Medium

U skorom dvosatnom interaktivnom predavanju bilo je govora  o svim razdobljima razvoja djeteta, od novorođenčeta, ranog djetinjstva, predškolskog i školskog doba do puberteta i punoljetnosti. Major je naglasila kako zdravo odrastanje nije odrastanje bez poteškoća, nego je važno kao roditelj biti podrška uz postavljanje granica. Bavljenje djetetom nije boravak pred ekranima nego kvalitetno provođenje vremena u različitim vrstama igre, poput penjanja, crtanja, plesanja, pjevanja, pričanja bajki, vožnje biciklima i svim drugim aktivnostima u kojima se djeca kreću jer kako je, naglasila Major, djeca u prvih šest godina života najviše uče kroz igru. Major je govorila i o dječjem prkosu, burnim reakcijama i različitim opiranjima, kako ih razumjeti i prema tome i postupati.

Pakračani su imali prilike u Gradskoj knjižnici čuti i ostala dva predavanja „Životni izazovi i teške emocije“ i „Roditeljske vještine i partnerski odnosi“ koje su početkom studenog održale još dvije psihologinje Magdalena Živković i Barica Urh.

U sklopu ovog projekta zainteresirani imaju prilike porazgovarati o osobnim pitanjima i problemima vezanim za odgoj i odnos sa svojom djecom na besplatnom psihološkom savjetovalištu koje se za pakračko područje održava svakog prvog četvrtka u mjesecu u Gradskoj knjižnici Pakrac od 16 do 20 sati, a najaviti se može na kontakt psihologinje Nataše Major (098 169 0212 ili email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Kako je dodala Major, za sve koji ne mogu fizički prisustvovati postoji mogućnost savjetovanja i preko Zoom aplikacije. Besplatno psihološko savjetovanje u sklopu projekta „Mama i tata od formata“ bit će organizirano do lipnja 2022.