oš čipko

Osnovna škola braće Radića Pakrac od početka školske godine provodi projekt naziva „Čipko u vrtnoj avanturi“ kojim se želi prvašićima poboljšati vještine čitanja, pisanja i govorenja uz fizičku aktivnost, a kojeg su osmislile knjižničarka Anita Pavlečić i logopedinja Ivana Bukvić Belac. Riječ je o različitim aktivnostima za koje je pakračka osnovna škola dobila oko 25 tisuća kuna na natječaju „Radost života“ UNIQUA osiguranja.

Projekt podrazumijeva, uz dodatnu edukaciju stručnih suradnica, učenje uz pokrete, primjenu različitih vježbi za razvoj vizualne i auditivne percepcije, prostorne orijentacije, pisanja slova, pričanja prema nizu slika uz praktičan rad i motoričke aktivnosti u školskom dvorištu. Tako su za potrebe provođenja ovog projekta odobrenim sredstvima kupljeni zanimljivi didaktički materijali, slikovnice, oprema za rad s učenicima s teškoćama u razvoju, ali i u sklopu školskog dvorišta opremili igralište pješčanikom, ljuljačkama, penjalicom te vrtnim gredicama.

U projektu trenutno sudjeluje 20 učenika prvih razreda matične škole koji se sastaju jednom tjedno kako bi kroz igru poboljšali svoje vještine.

11

„Iskustva pokazuju da sve više djece ima teškoće u usvajanju početnog čitanja i pisanja, pa tako i usvajanja obrazovnih sadržaja. Ovim projektom želimo pomoći djeci da poboljšaju ne samo čitateljske  sposobnosti nego i motoričke. Mi smo već provodili u školi vježbe čitanja i pisanja (ČiPi), a sada je nastao ČiPKo (čitanje, pisanje, koordinacija), aktivnosti koje se osim u učionici provode i u vrtu te školskom dvorištu“, rekla je logopedinja Ivana Bukvić Belac.

Kako je dodala knjižničarka Anita Pavlečić, od velike je važnosti pomoći djeci ojačati i razviti psihofizičke sposobnosti te ih motivirati na usvajanje čitanja i pisanja nekonvencionalnim metodama, a posebno kada djeca prekomjerno koriste računala, mobitele i konzumiraju tv sadržaje koji negativno utječu na razvoj čitanja i pisanja.

Projekt „Čipko u vrtnoj avanturi“ jedan je od 12 izabranih projekata od 200 prijavljenih na natječaju UNIQUA osiguranja i trajat će do kraja školske godine.