banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Agencija za mobilnost i programe Europske Unije odobrila je Osnovnoj školi braće Radića Pakrac projekt razmjene učenika u dobi 11 i 12 (sadašnji peti i šesti razred) godina nazvanom Become European math champions – Postanite europski prvak u matematici koji se odvija u okviru programa Erasmus +.
Erasmus+ je program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) koja je odobrila sudjelovanje Pakračanima je javna ustanova u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.


Projekt čija vrijednost samo u pakračkoj školi iznosi 29.900 eura će se provoditi u šest mediteranskih zemalja dvije godine počevši s ovogodišnjim 1. rujna. Nositelj projekta je škola Escola Bertí iz Španjolske a partneri su uz našu školu Agrupamento de escolas de Frazão - Portugal, 4th Primary School of Livadia - Grčka, Istituto Comprensivo De Amicis-da Vinci - Italija Scoala Gimnaziala, Mihai Eminescu, Radauti - Rumunjska. Projekt podrazumijeva pet mobilnosti, odnosno šest okupljanja učenika iz škola partnera po 6 dana na kojima će iz svake škole sudjelovati po četiri učenika i dva učitelja u pratnji što znači da bi iz Pakraca teoretski moglo sudjelovati 20 učenika i 12 učitelja. Oni će se okupljati u školama partnera, a ne spriječe li program epidemiološke mjere prvo takvo okupljanje je u Španjolskoj idući mjesec, Portugalu dogodine u ožujku, Grčka u svibnju 2021. Italija u studenom 2021., a Pakrac i Rumunjska su na programu 2022. godine.


Kako nam je pojasnila ravnateljica Sanja Delač, pakračka škola se prijavila na natječaj školi partneru putem eTwinning portala gdje su u prijavi predstavili svoju školu, okruženje u kojem škola djeluje i svoj rad na području matematike i nositelj projekta ih je izabrao.
Ciljevi projekta za učenike su: poboljšanje motivacije i uspjeha učenika u nastavi matematike i engleskog jezika, učenje na primjerima partnerskih škola, upoznavanje drugih kultura, poboljšanje komunikacije, ali i druženje, dok se nastavnicima pruža mogućnost dijeljenja dobrih iskustava i primjera poučavanja, odnosno modernizacija nastave. Osim učenja matematike na engleskom jeziku boravak u svakoj od sredina podrazumijeva upoznavanje s kulturom, okruženjem, prehrambenim navikama i slično pa tako za vrijeme boravaka u Pakracu, osim obilaska okoline predviđen je i izlet u Zagreb.

Projekt već počeo
Provođenje projekta je u praksi već počelo, kaže Manula Paragi, učiteljica matematike, koordinator i autor projekta. Sada se očekuje prijavljivanje prvih zainteresiranih učenika i učitelja. Bude li broj veći od mogućih kandidata, učenici će pisati motivacijsko pismo na engleskom jeziku, a uzet će se u obzir i znanje matematike i informatike jer je dio programa provodljiv na Internetu, dok će kod učitelja u obzir biti uzet aktivan i stručan dosadašnji rad kao i angažiranost u zajednici. Roditelji će biti upoznati s projektom te će potpisati suglasnost za svoje dijete. Pored toga priprema se propagandni video i grafički materijal o školi i Pakracu pa će u projekt biti uključena i lokalna zajednica, izradit će se rječnik s najnužnijim riječima na jeziku zemlje domaćina i unaprijed upoznati s gradovima domaćinima.
Iz sredstava dobivenih od EU naše sugovornice predviđaju da će biti dovoljno za pokrivanje putovanja avionom i pratećih putnih troškova kao i sve ostale troškove, a nadaju se ako sve dobro organiziraju da će biti nešto novaca i za mali učenički džeparac tako da roditelji ne bi imali dodatnih troškova, odnosno da novac nikome ne bude prepreka za uključivanje njihovog djeteta u projekt.
Ovo je prvi projekt te vrste koji je odobren našoj osnovnoj školi, a ravnateljica se nada da će ih biti još, jer su mogućnosti Erasmus + programa velike.


.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić