Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, pakračka osnovna škola ovog jutra je otvorila vrata za pedesetak učenika nižih razreda, odnosno oko 15 posto ukupnog broja učenika koji pohađaju razrednu nastavu u matičnoj i tri područne škole. Uz strogo poštivanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nastava je u matičnoj školi za sve učenike trajala od 8 do 10.40 sati. Škola je osigurala prijevoz za učenike, kao i prehranu i produženi boravak za one koji to žele, odnosno čija su oba roditelja zaposlena i nemaju druge mogućnosti njihovog zbrinjavanja do povratka s posla.

Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja su da u jednom razredu ne smije biti više od devet učenika, a svaki učenik će biti sam u klupi, dva metra udaljenoj od najbližeg prijatelja iz razreda. Neće niti zvoniti zvono već će svaki razred imati odmor u različito vrijeme, a u školu ne smije ući nitko osim zaposlenika i učenika, pa čak ni roditelji koji su izlazak djece iz škole, pretežno pojedinačni, uglavnom čekali u automobilima.

Kako smo već pisali, u postavljenu grupu u školi, koja je danas započela s radom, ne može se naknadno uvrstiti još jedan učenik sljedeća dva tjedna. Tijekom ta prva dva tjedana nastave pratit će se proces i napraviti njegova evaluacija s pedagoškog, ali i epidemijskog stajališta te će se nakon tog perioda izraditi promjena uvjeta ako bude potrebno, te dati nove upute ili produžiti postojeće.

Mogli smo primijetiti da su neka djeca s radošću dočekala početak škole i ponovni susret s prijateljima, jer su sa osmijehom na licu odlazili kući, a upitani kako im je danas bilo u školi, kratko su odgovorili – bilo je super! Školska godina 2019./2020. trebala bi trajati do 26. lipnja, s tim da preostaje vidjeti da li će ju učenici uglavnom završiti online, nastavom na daljinu, ili će se ovoj prvoj grupi „povratnika“ u školske klupe, pridružiti i ostali učenici.