U ponedjeljak vrata otvaraju pakrački vrtić i osnovna škola za učenike nižih razreda, prvenstveno za djecu čija su oba roditelja zaposlena i nemaju druge mogućnosti njihovog zbrinjavanja, dok je preporuka za ostale da i dalje ostanu kod kuće ako je to moguće te da prate nastavu na daljinu.

Od 200 djece koji pohađaju matični i područne vrtiće Maslačak, njih 34-ero će ponovo krenuti u vrtić uz strogo pridržavanje preporučenih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako je rekla ravnateljica vrtića Višnja Klobučar, poduzete su sve pripremne mjere, od nabavke digitalnog toplomjera i dezinfekcijskih sredstava, pa do priprema prostorija i igračaka, kako bi spremni dočekali početak rada. Odgojitelji će se izmjenjivati u smjenama bez preklapanja, a ulazak roditelja u prostorije vrtića će se ograničiti samo na prostor vjetrobrana. Iako je u vrtićkim grupama nemoguće održavati mjere socijalnog distanciranja, ravnateljica naglašava da će se voditi računa da djeca često peru ruke, ali i da provode što je više moguće vremena na otvorenom, bez kontakata sa djecom iz drugih grupa.

Preostala djeca, koja za sad ostaju kod kuće, zajedno sa roditeljima nastavljaju komunikaciju sa svojim „tetama“ i vrtićem putem uspostavljenih Viber grupa i praćenjem sadržaja koje vrtić objavljuje na svojoj internetskoj stranici. Što se tiče obaveznog programa predškole, on je organiziran online. Provodi ga jedna odgojiteljica, uz koordinaciju pedagoginje i logopedice, s 13-ero djece koji nisu pohađali vrtić i ostalim predškolcima koji su dosad bili uključeni u rad vrtića.

Na nastavu 50-ero djece

U Osnovnu školu braće Radića, kako u matičnu tako i u područne, u ponedjeljak će krenuti 50-ero djece od ukupno 322 koliko ih pohađa razrednu nastavu. Ravnateljica Sanja Delač, objasnila je da se radi se o mješovitom obliku nastave, odnosno kombinaciji redovne nastave i one na daljinu. Nastava u školi će trajati od 8 sati do 10.40, s eventualnim pomakom od deset minuta u dolasku i odlasku, a također će se ulaziti u školu na više ulaza, sve kako bi se osigurao što manji međusobni kontakt učenika. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture izvodit će se u smanjenom opsegu, a izborni predmeti i strani jezik će se i dalje odvijati na daljinu. Ravnateljica Delač smatra da će to dosta opteretiti učitelje, jer moraju paralelno s nastavom u školi, i dalje održavati nastavu na daljinu. Za produženi boravak u školi se javilo troje djece, s tim da će i ono biti kraće nego prije, do 15 sati.

O upisima djece u vrtić za pedagošku godinu 2020./2021., kao i za upis djece u prvi razred osnovne škole za sada nemaju još nikakvih informacija, odnosno čekaju se upute Ministarstva, rekle su nam obje ravnateljice.

Nove upute za 14 dana

U postavljenu grupu, kako u vrtiću tako i u školi, koja će početi s radom u ponedjeljak ne može se naknadno uvrstiti još jedno dijete, odnosno učenik, sljedeća dva tjedna. Tijekom ta prva dva tjedana nastave u školi i odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima pratit će se proces i napraviti njegova evaluacija s pedagoškog, ali i epidemijskog stajališta te će se nakon tog perioda izraditi promjena uvjeta ako bude potrebno. Sukladno epidemiološkoj situaciji, bit će dane nove upute ili će se produžiti trajanje postojećih, navodi se u preporukama Ministarstva.