Pakrački osnovnoškolci krajem ožujka sudjelovali su na dva državna natjecanja iz engleskog jezika,od toga jedno međunarodno, na kojima su se plasirali među prvima u različitim kategorijama, što samo potvrđuje kako pakrački učenici zapravo vole strane jezike, ističe nam Lejla Skalnik, nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi braće Radić Pakrac.

Fran Milek, Mislav Balešić, Nadja Hrastić, David Filipović i Ines Pavlečić, učenici od 5. do 7. razreda natjecali su se 30. ožujka u Križevcima na središnjem Državnom polufinalu međunarodnog natjecanja Hippo-English Without Borders na kojem je sudjelovalo 430 polufinalista te njihovi mentori iz 57 škola iz sjeverozapadne i središnje Hrvatske. Budući da je natjecanje međunarodnog karaktera na njemu je sudjelovalo ukupno 40 država i 35.000 natjecatelja, a s obzirom da su pakrački učenici u Križevcima test riješili 100 posto još čekaju rezultate hoće li se plasirati u finale koje će biti održano u Italiji, rekla je Lejla Skalnik koja je uz kolegicu Maju Zorić bila mentorica učenicima.

Istog vikenda, u Zagrebu u  Privatnoj umjetničkoj gimnaziji održalo se natjecanje „English all around“ koje je osim natjecanja ujedno i festival engleskog jezika, a na kojem su sudjelovali učenici viših razreda  Mihailo Pantelić i Tamara Sužnjević u kategoriji spelling,  Zrinka Hihlik i Tea Rajšić u kategoriji presentation i Ines Pavlečić u kategorija speaking koja je osvojila i prvo mjesto u debati.

Kako je naglasila Skalnik, posebnost ovog natjecanja nije puko štrebanje i pisanje testova nego je zamišljeno kao LIDRANO na engleskom jeziku odnosno naglasak je natjecanja na uporabi jezika, a ne na teoriji, pa se učenici izražavaju kroz priču, predstavu, poznavanje filma, glazbe, debatu, slovkanje i prezentaciju. Tako su naši učenici imali prilike poslušati savjete redatelja, lingvista, glumaca – stručnjaka za određeno područje.

„Ponosni smo na naše učenike i ovo su veliki uspjesi jer osim što moraju imati znanje iz engleskog jezika, također moraju posjedovati vještine prezentacije i nastupa. Inače, pakrački učenici već godinama postižu zapažene rezultate iz natjecanja engleskog jezika“, dodala je Lejla Skalnik.