Pakrački vrtićanci sa svojim odgojiteljicama jučer su započeli aktivnosti kojima obilježavaju 12. Tjedan cjeloživotnog učenja posjetom našeg pakračkog obrtnika Davora Lepke koji je najmlađe upoznao sa zanimanjem frizer i brijač te alatima koje koristi u svom poslu, starija odgojna skupina posjetila je krojačko-trgovačku radnju „Vesna“, obitelji Skorupan, gdje su imali priliku pobliže se upoznati sa zanatom krojača, a obilježavanje su nastavili i danas turističkim obilaskom grada, čitanjem priča te „knjigovježbom“.

Već jutros najmanji polaznici područnog vrtića u Prekopakri ugostili su ravnateljicu Gradske knjižnice Pakrac Moniku Lucić Fider koja im je na zanimljiv i zabavan način ispričala kako se najbolje „vježba mozak“ uz mnogo slikovnica i popularnih dječjih štiva, a uz čitanje mališani su imali i knjigovježbu gdje su naučili kako je osim vježbanja mozga važno vježbati i tijelo u čemu može pomoći i knjiga.

Šezdesetak vrtićanaca iz tri odgojne skupine matičnog vrtića, uz ravnateljicu Klobučar i odgojiteljice, danas su obišli grad i njegove znamenitosti u sklopu projekta „Turist u svom gradu“, a pakračke legende, povijest i znamenitosti ispričala im je Gabriela Sabo Seleši, voditeljica Turističke zajednice Grada Pakraca. Tako su mališani obišli pakračku česmu, dvorište kurije Janković gdje su saznali povijest kovnice prvog hrvatskog novca, Trg bana Josipa Jelačića gdje se nalazila pakračka utvrda, staru pakračku vijećnicu te na kraju Muzej Grada Pakraca gdje im je organizirana radionica izrade razglednica s motivima starog grada i pakračkih ulica koje su potom slali na željene adrese.

Aktivnosti se nastavljaju i sutra, 4. listopada, kada će djeca posjetiti našeg lokalnog postolara, Josipa Pavlovića i pobliže se upoznati s tim starim zanatom, a zaključak aktivnosti za vrtićance u Tjednu cjeloživotnog učenja bit će u petak, 5. listopada, kada će djeca posjetiti Muzej Grada Pakraca gdje će imati priliku razgledati i proučiti stare alate i predmete koji su bili dio postave „Majstori, alati i stari zanati.“

„Sretni smo i zadovoljni što se možemo pohvaliti tako dobrom suradnjom našeg vrtića s ostatkom lokalne zajednice. Djeca i odgojiteljice neće ostati samo na razgledavanju, već  će se sve naučeno iskoristiti i upotrijebiti za izradu raznih predmeta za nadolazeći sajam „Slavonski banovac“. Cijelu ovu priču zaokružit ćemo u projekt pod nazivom „ Poduzetništvo u vrtiću“, rekla je Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“.