Danas je u holu pakračke osnovne škole održan program dobrodošlice za učenike prvih razreda. Prvašiće su dočekale učiteljice koje će ih podučavati naredne četiri godine, a najljepše su im želje te obilje uspjeha uputili Sanja Delač, ravnateljica škole te Tomislav Petrač, pročelnik Gradske uprave, uručivši im i prigodne darove. Njihovi godinu dana stariji kolege pozdravili su ih plesnom točkom, a učenici četvrtog razreda pjesmom.

„Prošle školske godine školu je pohađalo 648 učenika, a prema prvim podacima u novu je upisano njih 650. Broj učenika je čak veći u odnosu na prošlu školsku godinu jer je iz škole izašlo 77 učenika osmih razreda, a upisana su 83 učenika prvog razreda“, prokomentirala je brojčano stanje učenika ravnateljica Delač.

Uspoređujući broj polaznika prvih razreda lani i ove godine, razlika je u tri manje upisana učenika u ovoj školskoj godini, na razini matične i područnih škola. U 2016./2017. godini, u matičnu je školu krenulo 56 učenika, u Prekopakru 14, a u Donju Obrijež i Badljevinu po 8 učenika. Prekopakranska i pakračka škola ove su godine postale bogatije za 2 prvašića više nego lani, dok je u Badljevini broj učenika pao za 2, kao i u Donjoj Obriježi gdje je razlika 5 učenika manje.

Zbog toga je broj razrednih odjela smanjen pa su u Područnoj školi u Donjoj Obriježi ustrojena dva kombinirana razredna odjela, prvi i drugi te treći i četvrti razred.

U Školi je zaposleno 57 učitelja, 20 djelatnika administrativnog i tehničkog osoblja, a trenutno na zamjenama radi 15 novih djelatnika. Pomoćnika u nastavi radi 5, za isto toliko učenika. Za razliku od pakračke srednje škole, iz osnovne se lani nitko od učitelja nije umirovio.