Nakon što su se slegli dojmovi oko pisanja mature i upisa na fakultete, vrijeme je za istaknuti one najbolje koji su postigli zavidne i poštovanja vrijedne rezultate na državnoj maturi u Srednjoj školi Pakrac.

U prijašnjim smo tekstovima koji prate ovu temu pisali o tome kako se po rezultatima ispita državne mature uklapamo u prosjek na razini cijele Hrvatske, no treba spomenuti postignuća učenika koja govore kako učenici pakračke srednje škole postižu i iznadprosječne rezultate.

Tako je gimnazijalka Franka Šimić na ispitu iz Hrvatskog jezika na višoj razini po rezultatu u  1 posto najbolje riješenih u čitavoj generaciji, a ispit je u toj kategoriji pisalo 21 659 pristupnika. Ana Čičković, također gimnazijalka, ispit iz Matematike na osnovnoj razini riješila je tako da je rezultatom također u 1 posto najbolje riješenih (ispit je pisalo 19 862 pristupnika). Toni Božić, učenik koji je ove godine završio obrazovanje u programu medicinski tehničar opće njege, svojim je rezultatom na ispitu iz Engleskog jezika na osnovnoj razini ušao u 2 posto najbolje riješenih (ispit je pisalo 10 694 pristupnika).

[caption id="attachment_11529" align="alignleft" width="200"] Ana Čičković[/caption]

 

Od izbornih predmeta učenici pakračke škole najviše su birali Biologiju, Kemiju, Fiziku i Psihologiju. Riječ je o ispitima koji nemaju osnovnu razinu te je samim tim zahtjevnije postići visoku ocjenu. No, i tu je naša učenica gimnazije Franka rezultatom iz Biologije ušla u 3 posto najbolje riješenih (ispitu pristupilo 6 030 učenika), kao i iz Kemije gdje je ista učenica bila u 5 posto najbolje riješenih u Hrvatskoj, a ispit je pisalo 3 599 učenika. U 5 posto najboljih u državi iz ispita iz Psihologije bila je i gimnazijalka Klaudija Ljevaković, a tom je ispitu pristupio 3 891 učenik.

Franka se nije istaknula samo izvrsnim rezultatom na državnoj maturi, već o njezinom zalaganju i kontinuitetu rada svjedoče i rezultati natjecanja tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Pohvalivši profesorski rad i mentorstvo Mire Radanović, profesorice kemije, Franka se prisjeća županijskih natjecanja kojih je bila sudionica te u prvom razredu odnijela prvo, a u četvrtom drugo mjesto.

„Uz profesoricu Radanović, zahvalila bih i profesorici Vesni Ančić iz biologije koja nam je pružila visoku razinu znanja za državnu maturu, ali i odličnu podlogu za daljnje školovanje. Pošto su mi biologija i kemija bile najvažnije, najviše sam se bazirala na pripremu tih dvaju predmeta, ali su nas tijekom cijele godine za maturu pripremali profesor matematike Željko Tomašević i profesorica Martina Terranova iz engleskog jezika, a spomenula bih i profesorice hrvatskog jezika Blanku Brkašić te Goranu Vukadinović uz čiju sam pomoć usavršila pisanje eseja iz hrvatskog“, govori Franka o svojim profesorima koji su učenicima pružili sve potrebno za postizanje zavidnih rezultata na maturi.

[caption id="attachment_11528" align="alignleft" width="200"] Franka Šimić[/caption]

Ova, sada već bivša, gimnazijalka, smatra kako o kvaliteti Srednje škole Pakrac i njezinim profesorima dovoljno govore rezultati državne mature. Budućim je maturantima savjetovala, iako joj se čini kako su ispiti državne mature svake godine za nijansu teži, da mjesta strahu nema ukoliko se potrude, uče, rade s profesorima i drže svoga cilja.

„Trenutno ne razmišljam o onome što bi moglo biti nakon završetka fakulteta jer ne znam kamo će me život odvesti. Sada mi je cilj završiti fakultet, a o budućnosti nakon toga stignem razmišljati“, sigurno odgovara Franka, od listopada studentica zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta na smjeru Farmacija.