Matična zgrada pakračkog dječjeg vrtića i tijekom ljetnih mjeseci, bez obzira na ljetnu stanku odgojno - obrazovnih ustanova, odjekuje dječjim smijehom. Područni su vrtići u ovo vrijeme zatvoreni pa u centralnom trenutno boravi 20-ak djece raspoređene u dvije odgojne skupine; jaslice i vrtić.

„Kao i prijašnjih godina, najviše djece ide u vrtić krajem lipnja i tijekom srpnja, ove godine u srpnju njih 38, a kako se približava kolovoz ta brojka je u trendu opadanja. Već početkom ili sredinom lipnja Vrtić sastavlja anketu i prosljeđuje roditeljima koji ju ispunjavaju. U njoj se roditelji izjašnjavaju u kojem će razdoblju tijekom ljeta slati djecu na dnevni boravak i prema tim se rezultatima slažu rasporedi rada odgojiteljica i ostalog osoblja Vrtića. Dakle, ravnamo se sukladno godišnjim odmorima roditelja koji su korisnici usluga Vrtića“, rekla nam je Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“.

S obzirom na trenutne nesnosne vrućine, provjerili smo kako izgleda jedan dan u vrtiću tijekom visokih temperatura. Djeca prvi dio dopodneva provode igrajući se u dvorištu vrtića, do 10 ili 10.30 sati, a nakon toga ulaze u zgradu koja je prethodno rashlađena klima uređajima postavljenima u svakoj prostoriji i ovdje nastavljaju sa svojom vrtićkom svakodnevicom - igrom, ručkom, popodnevnim odmorom, u vrlo ugodnim uvjetima boravka.

S obzirom da u ljetnim mjesecima djeluje samo jedna objedinjena odgojna skupina u vrtiću, pitali smo ravnateljicu Klobučar kako djeca različite dobi međusobno funkcioniraju u istoj skupini: „Već imamo iskustva s takvim radom u našim područnim vrtićima gdje su sva djeca, od 3 godine pa do polaska u školu, zajedno u grupi i to funkcionira odlično. Sama struka preferira takav pristup radu zbog građenja zdravih odnosa među djecom.“

Promjena u radnom vremenu, u usporedbi s redovnim radom Vrtića tijekom godine, nema, pa djeca u njemu mogu provesti do 10 sati, od 6.30 do 16.30, a roditelji mogu biti bezbrižni u obavljanju svojih obveza znajući da su im mališani na sigurnom.