Stigli su konačni rezultati ispita državne mature kojoj je ove godine u Srednjoj školi Pakrac pristupilo 89 učenika. Ispite su pisali učenici iz gimnazije, medicinske sestre/tehničari te fizioterapeutski i građevinski tehničari.

Obvezni dio ispita položilo je 76 učenika (85%), što je znatno bolja prolaznost u odnosu na prošlu godinu kada je 72% učenika prošlo na obveznom dijelu.  Gimnazija bilježi stopostotnu prolaznost 22 učenika koji su pristupili ispitima, a iz strukovnih usmjerenja od 67 pristupnika 54 ih je položilo. U odnosu na prošlogodišnju državnu maturu, prolaznost učenika u strukovnim zanimanjima je bolja.

Najviše negativnih ocjena zabilježeno je na osnovnoj razini ispita iz matematike kojeg nije položilo 9 učenika, dok su višu razinu položili svi koji su pristupili. To je ujedno i manje negativnih ocjena nego lani. Isto se može reći i za ispit iz hrvatskog jezika kojega na obje razine nije položilo tek dvoje učenika. Ispit iz engleskog jezika nije položilo četvero učenika, a isto toliko i iz njemačkog, što je također porast u prolaznosti. U izbornom je dijelu ispita prolaznost slična prošlogodišnjoj, s tim da je negativnu ocjenu ispita iz kemije dobio tek jedan učenik.

Analizirajući postignute ocjene u obveznom dijelu državne mature, učenici su ostvarili bolje ocjene iz hrvatskog i engleskog jezika dok su ocjene iz matematike nešto slabije. Prema riječima učenika, ispit na višoj razini iz matematike bio je poprilično teži u usporedbi s lanjskim. Ocjene iz izbornih predmeta su na razini prošlogodišnjih, izuzev kemije iz koje su maturanti ove godine postigli bolji uspjeh. Ukupno gledano, iza nas je jedna solidna državna matura bolja po prolaznosti i nešto bolja po postignutim ocjenama, rekao nam je profesor Jonatan Berlančić, ispitni koordinator u Srednjoj školi Pakrac.

Prijave ispita državne mature u jesenskom roku trajat će od 20. do 31. srpnja.