Na ovogodišnjem međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokani bez granica“, četvero je pakračkih osnovnoškolaca nižih razreda osvojilo prvo mjesto. U deset posto najbolje plasiranih učenika u Hrvatskoj, Jakov Križan je dijelio prvo mjesto s još 26 natjecatelja od njih ukupno 880 u kategoriji drugih razreda „Pčelice“. Kategorija trećih razreda „Leptirići“ u taj je postotak uvrstila 904 natjecatelja na razini cijele države, a u 24 učenika koji dijele prvo mjesto ubrajamo i naše Luciju Crnković i Mislava Balešića iz područne škole Prekopakra te Adrijana Lucića iz pakračke škole. Uspješne su matematičare za ovo natjecanje pripremale učiteljice Dubravka Namjesnik, Antonella Straga i Daniela Crnković.

Fotografijom na temu-poticaj zvučne slike, Sara Marin, učenica sedmog razreda Osnovne škole braće Radića Pakrac, osvojila je četvrto mjesto na državnom natjecanju iz likovne kulture, u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda, koje je održano u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Za natjecanje ju je pripremala nastavnica likovne kulture Nikolina Zanetti, a likovnim se uratkom „Stairway to heaven“ sa županijskog plasirala na državno natjecanje. Na državnoj su razini učenici fotografirali unutrašnji i vanjski prostor sušačke gimnazije (šest fotografija u digitalnom obliku i u boji) te tražili najbolji kadar i kontrast boja i oblika. Fotografija izabranoga kadra bila je njihov konačni likovni rad.

U STEM ligi, online natjecanju parova u rješavanju zadataka iz područja prirodoslovnih i matematičkih znanosti, tehnologije i inženjerstva, sudjelovali su i učenici pakračke osnovne škole. Po završetku natjecanja, među 24 pohvaljena para u Hrvatskoj u kategoriji trećih razreda su učenici Mislav Balešić i Lucija Crnković te Adrijan Lucić i Iva Medić, a u kategoriji 5./6. razreda, od 47 pohvaljenih, naša su tri para; Marin Bedić i Borna Major, Leon Martinović i Andrej Šmit te Borna Tomić i Lorena Božić. Zadaci nisu isključivo natjecateljskog, već i edukativnog karaktera, a potiču učenike na samostalnost, logičko razmišljanje i zaključivanje te istraživački pristup učenju. Na natjecanje se uključilo 32 pakračkih osnovnoškolaca uz pomoć nastavnika Martina Brkića, Mateje Doner, Jovane Borojević i Marka Filipovića te učiteljica razredne nastave Antonelle Strage i Daniele Crnković.

Nina Babojelić, učenica šestog razreda, sudjelovala je u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ - jedinstvenom mjestu darovitih učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske, a za Školu ju je pripremala mentorica Maja Farkaš. 320 izabranih i pozvanih učenika te 30 hospitanata (učitelja i nastavnika), stjecalo je i predstavljalo nova znanja i vještine u novigradskoj osnovnoj školi.

[caption id="attachment_10143" align="aligncenter" width="900"] Fotografija Sare Marin za državno natjecanje[/caption]