Osnovna škola braće Radića Pakrac drugu godinu za redom uključila se u nacionalni projekt za poticanje čitanja u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara naziva „Čitamo mi, u obitelji svi“ u koji je uključeno 86 učenika trećih razreda matične i područnih škola, a koji je danas učenicima predstavila Anita Pavlečić, školska knjižničarka i koordinatorica projekta u pakračkoj osnovnoj školi.

Tako će svaki učenik svakog petka dobiti ruksak u kojem se nalazi osam novih knjiga različite tematike namijenjene djeci i odraslima poput stripova, slikovnica, beletristike za odrasle, priručnika za odgoj i slobodno vrijeme, etno-priča, mitova te legendi i povijesti. Kroz pet dana učenici, roditelji, braća, sestre, bake, djedovi i drugi članovi obitelji zajedno će moći provoditi vrijeme čitajući knjige iz ruksaka i razgovarati o pročitanome. Osim knjiga, u ruksaku se nalazi i bilježnica u koju će učenici sa svojim ukućanima upisivati dojmove, a svake srijede učenik koji će donijeti naprtnjaču u školu imat će prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige iz knjižničnog ruksaka.

Ovaj zanimljivi projekt koji je danas započeo u pakračkoj školi trajat će do kraja školske godine, a za tu namjenu je škola financirala nabavu ruksaka i novih knjiga koje će, kad projekt završi, ostati u školskoj knjižnici.

„Prošle godine smo se prvi put uključili u ovaj projekt i moram reći da je odlično prihvaćen i kod djece i roditelja. Projekt je zaista potaknuo zajedničko čitanje u obitelji što je jako važno, posebno kod djece u nižim razredima, jer vidjevši u obitelji da je čitanje prihvaćeno i da se ono cijeni, djeca kasnije stvarno postaju pravi čitatelji. Čitanje potiče inteligenciju, jezični razvoj, obogaćuje rječnik, produbljuje maštu i razvija mnoge druge sposobnosti. Jedan od ciljeva je razviti ljubav prema knjizi i čitanju i potaknuti djecu na čitanje radi zabave i užitka, a ne samo radi obaveze. Stoga smatram da će i ove godine roditelji i djeca prepoznati važnost i svrhu projekta“, rekla nam je Anita Pavlečić, školska knjižničarka.