Grad Pakrac ove studijske godine stipendirat će novih 23 studenata, rezultat je natječaja završenog 31. listopada. Njih četvero će 10 mjeseci godišnje dobivati stipendiju od  po 800 kuna temeljom socijalnog kriterija kao i sedmero temeljom kriterija deficitarnih zanimanja, dok će  ih 12-ero 10 mjeseci godišnje primati stipendiju po 400 kuna kao redovni studenti druge do pete godina studija. Od ranijih godina stipendiju će nastaviti primati 23 studenata, pa će u idućoj godini proračun Pakraca za stipendiranje ukupno 46 studenata izdvojiti oko 250 tisuća kuna.

Od novih stipendista Grad će ove godine financirati više studenta na različitim učiteljskim studijima,  filozofskom fakultetu, studiju elektrotehnike i računarstva, medicinskom fakultetu, muzičkoj akademiji, arheologiji, defektologiji, različitim studijima menadžmenta, šumarstva, veterine i biotehnologije, a pakrački stipendisti će studirati u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Petrinji, Zadru, Požegi, Puli i Virovitici.

Ove godine odbijen je samo jedan zahtjev za stipendiju prve godine studija za deficitarno zanimanje iz razloga što zanimanje koje kandidat studira nije proglašeno ovogodišnjim deficitom, rekla nam je Dubravka Špančić,  stručna suradnica u gradskoj upravi zadužena i za poslove stipendiranja.

Ona ističe problem koji se ponavlja svake godine tijekom natječajnog postupka, završetkom/početkom akademske godine je nemar stipendista koji ne dostavljaju pravovremeno potvrde o svom studentskom statusu i eventualne zamolbe. Ta situacija znatno usporava rješavanje i postupanje u cijelom postupku i do sada se tolerirala. No, od ove akademske godine svi stipendisti koji se ogluše o rokove bilo natječaja, bilo ugovora kojega su potpisali tretirat će se na temelju odredbi članka 6. Ugovora o stipendiranju koji glasi: „Ukoliko kandidat ne ispuni obveze iz članka 5.  stavka ovog Ugovora...“ gubi pravo na stipendiju te je dužan stipendiju vratiti, ističe D. Špančić.

Gradonačelnica Blažević: staž i posao sljedeći zadatak

Drago mi je što ćemo i u ovoj studijskoj godini  imati  ponovno oko 50-tak stipendista u raznim zanimanjima i kategorijama. Vjerujem da ćemo svim stipendistima i njihovim obiteljima uz ovu skromnu stipendiju pomoći i omogućiti lakše obrazovanje. Stipendijom želimo potaknuti mlade na daljnje obrazovanje te realizirati cilj stipendiranja; da se vratite u svoj grad i doprinesu stručnim znanjem razvoju našeg Pakraca, ali se nadamo da i oni koje obiteljske ili profesionalne prilike odvedu negdje dalje, neće zaboraviti doprinos svog grada i da ćete se rado sjećati na činjenicu da su neki studenti primili više od 50.000 kuna stipendije tijekom studija.

Očekujem da cilj stipendiranja, kao i samo studiranje, shvatite ozbiljno i iskažete volju za povratkom u svoj Pakrac makar pokušajem da pronađu ovdje posao. Na žalost, u ovom trenutku još ne postoje uvjeti unutar kojih ćemo i mi biti u situaciji jamčiti nakon diplomiranja kvalitetan stručni staž i zapošljavanje, no to nam je prioritetni zadatak i zajednički posao, rekla je u povodu završetka natječaja gradonačelnica Anamarija Blažević.