Što smo? Kako znamo to što znamo? Kako otkrivamo nove stvari? Od čega se sastoji svemir? Kad je prestalo naglo širenje svemira i kad je počeo postajati sve rjeđi? Kad je svemir postao proziran i ispunjen svjetlom?

Na ova i mnoga druga pitanja sinoć je odgovorio prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i znanstvenik godinama angažiran na najvećem projektu istraživačkog centra CERN u Švicarskoj, znatiželjnoj publici u foajeu kina Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ u sklopu manifestacije „Tjedan Švicarske u našem kinu“.

dsc_7606

U dva sata predavanja prof. Puljak  šaroliku publiku, od pakračkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca do onih nešto starijih, proveo je  kroz priču o tome kako se svemir razvijao prikazavši teoriju širenja svemira od Velikog praska do danas, toga beskonačnog prostora koji nas okružuje i koji sadrži milijarde galaksija, zvijezda i planeta, ali i ogromne prostore tamne materije koju ne možemo vidjeti, te objasnio  pojmove poput "normalne materije", "tamne materije" i "tamne energije". Primjerice, posjetitelji su  saznali da su svi atomi u njihovom tijelu izmijenjeni svakih 7 godina,  da prosječan čovjek posjeduje energiju jednaku količini energije koju troši Kanada u jednoj godini, a da je znanstvenicima poznato samo 5 posto svemira dok o preostalih 95 posto ne znamo ništa.

Kao član CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom, u drugom dijelu predavanja predstavio je otkriće Higgsovog bozona u CERN-u, te slikovito opisao pronalazak mehanizma kojim čestice dobivaju masu.  Otkriće Higgsovog bozona, određivanje njegovih svojstava i potvrda mehanizma koji je priroda odabrala za dodjeljivanje mase elementarnim česticama rezultiralo je dodjelom Nobelove nagrade za fiziku profesorima Peteru Higgsu i Francoisu Englertu 2013. godine.

Svojim ležernim i zabavnim načinom predavanja profesor Puljak uspio je fascinirati slušatelje, a kao glavnu poruku školarcima istaknuo je da je za sve što u životu vrijedi potreban strpljiv i predan rad te da je to jedina garancija uspjeha na kraju.

dsc_7603