U ponedjeljak 5. rujna će biti prvi radni dan u novoj školskoj godini za oko 1.058 učenika tri osnovne škole Pakraca, Lipika i Poljane, oko 490 učenika Srednje škole Pakrac, a nastava započinje i za 100-ak učenika Osnovne glazbene škole Pakrac.

U Osnovnoj školi braće Radić Pakrac očekuju oko 668 učenika, no točan broj još se ne zna jer je iz pakračke škole najavljen odlazak četiri učenika, a dolazak šest novih dok je u lipnju nastavu završio 661 učenik. U školske klupe krenut će i 88 prvašića, a iz osmih razreda otišlo je 82 sada već srednjoškolca, kaže ravnateljica Sanja Delač. Broj učitelja ostaje isti kao i prošle godine, njih 56 u matičnoj i područnim školama, a ove godine dobili su i četiri  asistenata u nastavi. Novost ove jeseni je da će učenici četvrtog razreda u Prekopakri imati prilike učiti njemački jezik kao izborni predmet. Ovog ljeta u pakračkoj matičnoj školi adaptirani su podovi u sedam učionica razredne nastave na gornjem katu gdje je postavljen novi parket čija je sredstva osigurala županija u iznosu 100.000 kuna, a vlastitim sredstvima s oko 20.000 kuna uspjeli su urediti sanitarni čvor u područnoj školi u Badljevini, dodaje ravnateljica Delač.

U Osnovnu školu Lipik krenut će novih 38 prvašića, od toga tri u područnoj školi u Dobrovcu, a ukupni broj učenika približno je ostao kao i lani, 254, rekla nam je pedagoginja Romana Štimac. Zadržali su isti broj prosvjetnih radnika, 30 učitelja i 3 stručna suradnika, a odobreno im je zapošljavanje dvoje asistenata u nastavi. I u lipičkoj školi decentraliziranim sredstvima županije promijenjen je parket u četiri razreda te su okrečene dvije učionice.

U Osnovnoj školi Grigora Viteza  Poljana ove godine imaju 23 prvašića što je za 15 više nego što je otišlo iz osmih razreda i 10 više nego prošle školske godine, a na nastavu 5. rujna će ukupno 136 učenika što je porast od 11 učenika za razliku od lani, ističe nam ravnatelj Tibor Nagy. Dodaje da je broj učitelja ostao isti, a dobili su odobrenje za jednog asistenta u nastavi.

Očekuje se da će oko 490 učenika krenuti na nastavu u Srednju školu Pakrac, a broj učenika je u stalnom opadanju zbog smanjenih upisnih kvota po školama odnosno po pojedinim programima prema kojima pedagoški standard utvrđuje nove razredne veličine, objašnjava Ljiljana Rupena Kelemen, voditeljica smjene u Srednjoj školi Pakrac. Promjena nema niti u kadrovskoj strukturi te je isti broj profesora kao i prošle godine, a u Učeničkom domu popunjeno je svih 156 mjesta.

Nastava započinje i za stotinjak učenika Osnovne glazbene škole Pakrac gdje su upisi za pojedine instrumente i programi još uvijek mogući, tako se će drugi upisni rok biti u prvom tjednu početka nastave, a mjesta je još ostalo u predškolskim glazbenim programima, tri mjesta na harmonici, dva na klarinetu i jedno na violi. Od ove godine dvije učenice učit će svirati i trubu, a ravnateljica Alfreda Petani Grafina najavila je i dolazak novog učitelja harmonike, bivšeg učenika pakračke glazbene škole.