narodna nošnja

Povodom obilježavanja 75 godina rada i postojanja zagrebačkog Centra za tradicijsku kulturnu baštinu, nekadašnje Posudionice i radionice narodnih nošnji, 26. studenog je u Kulturno umjetničkom centru Travno održan obljetnički koncert i revija rekonstruiranih narodnih nošnji među kojima je gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević nosila nošnju Prekopakre u vlasništvu KUD-a „Seljačka sloga“, doznajemo od Dubravke Arland, predsjednice prekopakranskog KUD-a.

Naime, radi se o nošnji koju je gradonačelnica Blažević, ujedno i članica KUD-a Seljačka sloga, nosila na Reviji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske 2012. godine koju su organizirali članovi KUD-a „Trnjani“ pored Slavonskog Broda i s kojom je osvojila drugo mjesto u konkurenciji 21 nošnje iz cijele Hrvatske.

Kako je tada pisao Pakrački list, posebnost nagrađene prekopakranske nošnje su oplećak i skute, vrlo zahtjevni dijelovi nošnje koju su vezle Prekopakranske žene Zlata Svjetličić i Jakomina Šmit. Radi se o takozvanom „prekopakranskom uzorku“ vezenja i šnjitanja oplećka i skuta gdje su na poprsju rađene „rode“, a na rukavima „paunovo perje“, a takav način rada je jedan od najstarijih vezova koji su se nekada stavljali na nošnje, pojasnila je gospođa Zlata dodavši da su ih radili prema starim modelima narodnih nošnji. Da bi napravili što vjerodostojniju repliku, koristile su se i fotografijama iz obiteljskih arhiva. Nošnja koju je tada nosila Anamarija Blažević sadržavala je i opanke izrađene u Ivanić Gradu, novu pregaču koja je rađena u Grabovcu, paculjicu, osnosno pokrivku za glavu, zajedno s maramom i drhtavcima koji su rađeni u Prekopakri, dok je „kobasicu“ – nakit koji se stavlja oko vrata, izradila Pakračanka Cvija Grčević.

anamarija

Na ovogodišnjoj reviji, koja ima za cilj potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji, gradonačelnicu su pratile Dubravka Arland i Davorka Kelemen koje su joj pomogle u oblačenju.

U sklopu programa obilježavanja 75. godišnjice Centra, u foajeu KUC-a Travno može se pogledati izložba fotografija „Obnavljamo baštinu“  koja sadrži sve nagrađene rekonstruirane narodne nošnje u periodu od 2011. do 2023. godine. Izložbu možete pogledati svakim radnim danom od 10 do 19 sati, a ostaje otvorena do 8. prosinca.

Fotografije: KUD „Seljačka sloga“