izložba sveci glavna

Izložbeni projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, svake godine s umjetninama drugog autora, predstavlja se publici već 15 godina. Prošle godine tu čast da na svoj način prikaže poznate hrvatske svece i blaženike imala je naša gošća, zadarska slikarica Iris Mihatov Miočić, rekla je na sinoćnjem otvaranju izložbe u Muzeju Grada Pakraca, ravnateljica Jelena Hihlik, dodavši da je izložba postavljena u suradnji sa Župom UBDM Pakrac i Nacionalnim svetištem sv. Josipa u Karlovcu te njegovim rektorom Antunom Senteom.

posjetitelji

Nakon glazbenog uvoda mladog pakračkog tamburaša Luke Brusa u pratnji profesorice Tee Silađi, o radu akademske slikarice Mihatov Miočić govorio je ugledni likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić koji je dao likovnu analizu realističnih prikaza portreta ističući kako je zajednički motiv svim izloženim radovima svjetlo koje obasjava prikazane likove svetaca i blaženika i time pridonosi ukupnom doživljaju i mističnosti. 

Špoljarić

Autorica Mihatov Miočić govorila je o svom višemjesečnom radu na portretima i na usputnom duhovnom rastu koji je započeo još prije šest godina njenim životnim obraćenjem. Istaknula je kako je prije samog slikanja, čitajući i upoznavajući životopise svetaca i blaženika, dobila viziju njihovog lika u ovom opusu. 

Iris Mihatov Miočić

„Ove su slike lijepe, realne, ali su i duhovne i slobodno mogu krasiti svaku crkvu. Autorica je slikala sa jednom velikom duhovnošću, a gledajući te slike možemo promišljati u svom srcu, u svom životu, koliko je važna dimenzija i koliko je važno poznavati hrvatske svece i blaženike“, rekao je pakrački župnik Jozo Zorić.

Okupljene je pozdravila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako joj je drago da je na jednoj od slika i sveti Josip, zaštitnik Hrvatske, ali i Pakraca. Zahvalila je na postavljanju ove izložbe u našem gradu i pozvala učenike i njihove učitelje da posjete izložbu i nauče nešto više o hrvatskim svecima.

Izložba je putujućeg i prodajnog karaktera, a ostaje otvorena u pakračkom muzeju do početka svibnja.

DSC 2807 Medium

DSC 2803 Medium

DSC 2808 Medium