2022 11 29 19.30.13 Medium

Arheološko istraživanje Starog grada Pakraca koje je ove godine trajalo od lipnja do listopada prošireno je na sjeverni dio sonde te dijelom i na dio uz zidove gotičke crkve što je obuhvaćalo površinu oko 215 kvadratnih metara raspoređenu u četiri sektora. Nalaze koje otkivamo svake godine popunjavaju i razjašnjavaju priču o Starom gradu Pakracu iako pred nama postoji još mnogo znanstvenih istraživanja i analiza, rekao je sinoć Krešimir Vacek, voditelj arheoloških istraživanja Starog grada Pakraca, na prezentaciji ovogodišnjih nalaza održanoj u gradskoj vijećnici kurije Janković.  

Izbacivanjem čak oko 325 tona zemlje i kamena iz novoproširene sonde te postepenim otkrivanjem različitih slojeva zemlje otkriveni su zidovi susjedne srednjovjekovne građevine koja je vjerojatno imala fortifikacijsku funkciju, a mogla je biti sagrađena u razdoblju pred sami dolazak Turaka. Uz nju je poslagan kompleksni sklop podnica iz različitih razdoblja, rekao je Vacek.

U višim slojevima zemlje često su nalazili cjelovite keramičke posude, prikupili su veliku zbirku čaša, stakla, keramičkih lula, fragmentiranih životinjskih kostiju, svijećnjak, nekoliko oštećenih željeznih noževa i koplja, a jedna od zanimljivijih nalaza su i velik broj topovskih kugli od kojih su neke bile postavljene u određenom položaju što upućuje na nekakvu ritualnu svrhu. Tijekom istraživanja prikupili su materijala i predmeta raspoređenih u 300 vrećica čija će analiza uslijediti u narednom razdoblju.

2022 11 29 18.38.21 Medium

Kako je istaknuo Vacek, uspjeli su otkriti i sve dijelove oko same crkve gdje je otkrivena kamena podnica koja je služila kao staza koja je vodila uz i u samu crkvu. Zbog njene izuzetne očuvanosti i atraktivnosti u planu je i njena konzervacija. Neki od ovogodišnjih radova bili su i privremena konzervacija nalazišta, točnije nasipavanje 16 tona drenažnog šljunka unutar broda gotičke crkve kako bi izbjegli izbijanje krupnog raslinja na nalazištu koja bi uništila zidove.

Intenzivni radovi urodili su plodom jer su arheolozi uspjeli osloboditi dovoljno prostora da konzervatori odrade svoj dio posla što znači da će lokalitet moći ostati otvoren i dostupan pogledu građana. Vacek je dodao kako će u idućoj godini sondu još proširiti na prometnicu prema policijskoj postaji. Uz znanstvenu analizu prikupljenih materijala i podataka, Vacek je istaknuo kako se već dvije godine bave digitalnom rekonstrukcijom crkve i samog Starog grada u 3D prikazu koja se svake godine nadopunjuje novim otkrićima, a koja će najbolje građanima približiti izgled Starog grada Pakraca.

Kako je i na početku predavanja istaknula Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, istraživanja traju već šestu godinu koje podržavaju Grad Pakrac i Ministarstvo kulture, a u samim radovima uključe se redovito i pakrački srednjoškolci, studenti i volonteri. „Posebno nam je drago što lokalna zajednica pozitivno razmišlja o pakračkom arheološkom lokalitetu kao važnosti za naš identitet, kulturu, znanost i turizam kojeg bi prema našoj ideji i želji u budućnosti  prezentirali kao arheološki park na ponos svih Pakračana“, dodala je Hihlik.

2022 11 29 18.37.43 Medium