Standovi jesen

Veselo je bilo u inače mirnim Ploštinama ovaj vikend kada se održala tradicionalna, 11. po redu manifestacija „Jesen u našem kraju“ u organizaciji Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine i Udruge proizvođača talijanske konjske salame. Iako u nešto manjem okupljenom broju nego što to pamte dugogodišnji posjetitelji, ponovno su se na jednom mjestu sjedinili gastronomija i kultura.

Započelo je već u popodnevnim satima postavljanjem prodajnih štandova predstavnika lokalnih OPG-a i udruga među kojima su bili i Udruga žena Donja Obrijež, Udruga „Hrvatski pleter“ i Društvo Mađara Pakrac. Izložene su štandove s proizvodima i delicijama poput raznih ukrasa, pekmeza, ajvara i tradicionalnih kolača posjetitelji mogli degustirati ili kupiti, a ove je godine ponovno prezentiran i postupak izrade konjske salame te neki drugi jesenski običaji.

ZajednicaTalijana

Službeno otvorenje održano je pak u večernjim satima u Društvenom domu u Ploštinama gdje se, na hrvatskom i talijanskom jeziku, obratila predsjednica Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine pozdravivši sve prisutne uz zahvale svima koji su sudjelovali u izvedbi ove manifestacije. O djelovanju Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine govorio je Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, istaknuvši njihovu kulturološku i gospodarsku važnost pri čemu je izrazio nadu da će se to znanje i tradicija prenositi na buduće naraštaje.

Ivancic

Drustvenidom

Po običaju, uslijedio je kulturno umjetnički program na kojemu su nastupili KUD Lipik, mališani Dječjeg  vrtića „Maslačak“ iz Donje Obriježi, „Seljačka sloga“ Prekopakra, Češka beseda Prekopakra te pjevački zbor Zajednice Talijana Lipik.

Prekopakrakud