OGŠdjeca

Glazbena manifestacija „Večer zborova“ održana je sinoć u Hrvatskom domu, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pakrac i Matice umirovljenika Pakrac – Lipik, koja se provodi u sklopu projekta „Zajedno u drugu mladost“. U nazačnosti obitelji, prijatelja i drugih uzvanika, večer je upriličena nastupom osam zborova s pakračkog i lipičkog područja kroz ukupno 15 pjesama, domaćih i stranih, a program je moderirao Mario Barać koji je svaki zbor prigodnim riječima predstavio kratkim osvrtom na njihov rad i postignuća.

Večer zborova otvorili su učenici 3. A i 4. C razreda OŠ braće Radić Pakrac izvedbom pjesme „Pakrac – taj mali grad“ koja je premijerno izvedena povodom 31. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu, a ljetos je snimljen i pripadajući spot prikazan na Dječjoj TV. Dirljivom nastupu mališana uslijedio je mješoviti pjevački zbor Češka beseda Prekopakra s pjesmama „Na ty louce zeleni“ i „Povratak“ pod vodstvom dirigentice zbora prof. Jadranke Radonić-Sirovice koji od osnutka 1986. njeguju kako češke tako i hrvatske pjesme raznih žanrova, a svoje su pjevačke vještine kroz brojne nastupe predstavili diljem Hrvatske te u inozemstvu.

Prvi puta na pozornici Hrvatskog doma dostojno se predstavio peteročlani lipički zbor Eligio fantastičnom izvedbom pjesama „Naranča“ i „Libar“, predvođen voditeljicom zbora Martinom Pleše Bestić. Zbor je inače okupljen kroz projekt solidarnosti „Lipik pjeva zajedno“ iz kojega su proizašle brojne aktivnosti vezane za očuvanje glazbenog naslijeđa ovoga kraja. Nastupio je i zbor Osnovne glazbene škole koji redovito sudjeluje u gotovo svim kulturnim događanjima na području Grada, Županije i šire, a njihov je trud i talent potvrđen brojnim osvojenim nagradama. U sinoćnjem su programu, predvođeni prof. Teom Silađi, izveli skladbu „Runolist" i "Ružo crvena".

KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra, poznati i kao bijeli šokci zbog svoje izvorne narodne nošnje, sinoć su u ležernijem izdanju dignuli publiku izvedbom skladbi „Marko konja poji“ i „Ne daj se Slavonijo“. Redovitim probama i nastupima čuvaju bogatstvo našeg izvornog folklora i folklora ostalih dijelova Slavonije, a svoj su kraj predstavljali i u Škotskoj, Francuskoj, Njemačkoj te Slovačkoj. Sinoć je nastupio i zbor mladih Vita Nova župe UBDM koji od osnutka 1984. godine, s izmjenjujućom postavom, redovno služi na svetim misama, ali sudjeluje i na brojnim festivalima te kasnije organizira „Hodočašće u Došašće“ festival koji je svršten u pastoralni program Požeške biskupije za rad s mladima. Publiku u Hrvatskom domu počastili su s pjesmama „Pobjedit će ljubav“ i „Nitko kao ti“.

VitaNova

Komorni sastav Hvezdičky Češke besede Prekopakra, čiji su članovi mlade osobe koje su završile ili su polaznici OGŠ u Pakracu, kao predposljednja točka večeri nastupali su s impresivnim izvedbama pjesama „Sukyna“ i „Fly me to the moon“. Voditelj sastava je prof. Dragan Starivlah, a koordinator Antun Novak. Posljednju su točku večeri izveli zbor Matice umirovljenika Pakrac – Lipik, uz glazbenu pratnju harmonike u rukama Ivana Katalinića, koji su s puno srca zaokružili sinoćnju manifestaciju izvedbom  pjesama „Procvale su dunje na granama“ i „Lipo ti je rano uraniti“.

ZborUmirovljenika

Projekt  „Zajedno u drugu mladost“ izradila je Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac. Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac, a partner Matica umirovljenika Pakrac – Lipik. Kandidiran je na natječaj Europskog socijalnog fonda: „Pridruži se – aktivni u mirovini“ - Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika, iz Operativnog program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020 te je za njegovo provođenje odobreno bespovratnih 1,556 milijuna kuna.

Vecerpublika
MalianiPkc
KUDPrekopakra
Hrezdicky
Elegio
Ceskabeseda
Bara

logo skupni 4 14lenta 2 13t.gif