banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

GKGlavna

Govoreći o čitanju mnogi će se složiti da, u informacijskom dobu u kojemu živimo, smo okruženi s pregrštom materijala za lagano čitanje. Bilo da se radi o člancima, kratkim crticama na društvenim mrežama, porukama ili nekakvim vijesticama, u većini slučajeva se ne radi o dugim tekstovima kakve nalazimo u knjigama koje samo po kvaliteti sadržaja odskaču od „brzih“ informacija. Posvetiti se čitanju jednoj knjizi iziskuje prije svega slobodno vrijeme, kojega neupitno manjkamo, ali korisnosti čitanja knjiga u potpunosti opravdavaju svaku uloženu minutu čitanja.

O korisnostima čitanja knjiga provedene su silne studije i istraživanja te je gotovo nemoguće pronaći onu koja to opovrgava. Ono pruža jednostavan način mentalne stimulacije kojom se održava fizičko i psihičko zdravlje, a koje uključuje bolje pamćenje i koncentraciju, veći vokabular te smanjenje stresa. Razgovarali smo o toj temi s ravnateljicom Gradske knjižnice Pakrac Monikom Lucić Fider, diplomiranom knjižničarkom, koja smatra da čitanje kod odraslih osoba ponajviše utječe na osobni razvoj, neovisno o tome čitamo li knjigu koja daje direktna uputstva o tome kako raditi na sebi ili pak putopis koji nam oslikava krajolik i kulturu koju vjerojatno nikada ne bismo imali priliku upoznati. Objašnjava da svaka knjiga donosi novo iskustvo i priliku da proživimo vlastite doživljaje na drugačiji način.  Tome svjedoči sklonost čitatelja da se vežu za knjige u kojima je protagonist netko s kime se mogu poistovjetiti ili netko tko predstavlja osobu koja bi htjeli postati.

Monika

Monika Lucić Fider

Kada su djeca u pitanju naglasak na važnosti čitanja još je veći. „Djeca nikada nisu premala za upoznavanje sa knjigom i slikovnicom. To je nešto što će im definitivno pomoći kroz odrastanje, školovanje, razvoj vokabulara, emocionalne inteligencije“, kaže Lucić Fider. Nadodaje da djeca, ona jasličkog i vrtićkog uzrasta, ne trebaju samo naučiti čitati jednoga dana, nego oni kroz slikovnice mogu stjecati predčitalačke vještine koje će im koristiti kasnije u školi,  a to su vještine koje se ne mogu razviti na niti jedan drugi način. Spomenute predčitalačke vještine znače bolje razumijevanje i interpretaciju okoline, uredan govor, fonološku svjesnost, ali služe i kao temelj za stjecanje dobrih navika, među kojima je navika čitanja.

Na pitanje čitaju li Pakračani dovoljno nešto je zahtjevnije odgovoriti, ali je svakako pozitivan podatak da se broj korisnika knjižnice ne smanjuje otkad je taj broj značajno uvećan tijekom lockdowna, kaže Fider. Čitaju se uglavnom žanrovska književnost (beletristika, ljubavni, povijesni romani, kriminalistički trileri), publicistika, autobiografska proza, knjige samopomoći, popularna psihologija, putopisi te knjige koje su medijski dobro zastupljene, a ljeto je vrijeme kada se knjige najviše posuđuju. Za sve koji su željni dobre knjige, knjižničari tradicionalnu slažu preporuke za čitanje, a  mi vam u nastavku teksta prenosimo aktualne liste koje zasigurno imaju potencijala stvoriti nove redovne čitatelje.

Novo, novije, najnovije:

  1. Nikola Borić: ŠUMA JE MOJ DOM
  2. Mark Synnot: NEMOGUĆI USPON
  3. Joanna Glen: DRUGA POLOVICA AUGUSTE HOPE
  4. Vedrana Rudan: DOŽIVOTNA ROBIJA
  5. Andrea Andrassy: (SKORO) SVE ŠTO ZNAM DO SAD
  6. Danijel Špelić: KOLONIJA
  7. Eloisa James: VOJVOTKINJA MOGA SRCA

Retro kutak - zaboravljeni klasici:

  1. Miroslav Krleža: NA RUBU PAMETI
  2. Jane Austin: PONOS I PREDRASUDE
  3. F. Scott Fitzgerald: VELIKI GATSBY
  4. Slavenka Drakulić: MRAMORNA KOŽA
  5. George Orwell: 1984.

(Auto)biografska proza – nepoznato o poznatima:

  1.  Mathew  McConaughey: ZELENA SVJETLA
  2. Sanjin Španović: ZEKO; BIOGRAFIJA VELIMIRA ZAJECA
  3. Ivan Ivačković: PANONSKI ADMIRAL
  4. Lesley-Ann Jones: DOBA ROLLING STONESA
  5. Dave Grohl: PRIPOVJEDAČ

Self-help za ljetne dane:

  1. Natalia de Barbaro: ŽENSKI POVRATAK SEBI
  2. Einat Nathan: TI SI MOJE SVE
  3. Anita Moorjani: MOĆ OSJEĆAJNOSTI
  4. Christel Petitcollin: KAKO SE MANJE MUČITI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU
  5. Stefanos Xenakis: ŽIVOT JE DAR
  6. Robin Sharma: ŽIVOT VRIJEDAN ŽIVLJENJA
  7. Carey Nieuwhof: NI NAKRAJ PAMETI

Dječji kutak:

  1. VIDI! PA TO JE MOPSIĆ
  2. Sanja Pilić: HOĆU BITI VELIK!
  3. Evald Flisar: ALICA U LUDOJ ZEMLJI
  4. Harriet Muncaster: IZADORA MOON KREĆE U ŠKOLU
  5. Iva Dužić: GROF CICI
  6. Heath McKenzie: NE TREBA TI SE SVIDJETI, TREBAŠ SAMO KUŠATI
  7. Heath McKenzie: NE DOBIJEŠ BAŠ SVE ŠTO ŽELIŠ, ALI IPAK SE VESELIŠ

Stripoteka:

  1. Esad Ribić: LOKI
  2. Neil Gaiman: ETERNALS
  3. Nick Drnaso: SABRINA
  4. George Pratt: WOLVERINE; NETSUKE
  5. Reinhard Kleist: BOWIE

Podsjećamo, ljetno radno vrijeme knjižnice je ponedjeljkom od 10 do 18 sati, a utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 7.30 do 15.30 sati.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić