banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Glavna arheoloska

Arheološka istraživanja ostataka Starog grada Pakraca,  otkrivenih u samom središtu grada pored zgrade „općine“, nastavljena su sredinom lipnja i to šestu godinu za redom. Nositelj istraživanja će kao i prošlo ljeto biti Muzej grada Pakraca, za razliku od početnih godina kada je to bio Institut za arheologiju iz Zagreba.

Prethodnih su godina naši arheolozi zajedno sa mnogim suradnicima istraživali zapadnu polovicu Starog grada gdje je pronađena gotička kapela iz 13. stoljeća. Daljnji su napori usmjereni na razotkrivanje unutrašnjosti navedene kapele te analiziranje kulturnih slojeva. Prilikom uklanjanja tih slojeva, pronađeni su stupovi, kamena plastika te mnoštvo keramike i drugi arheološki predmeti. Osim navedenog, do sada je otkriveno preko 30 grobova sa pripadajućim lijesovima od čega su od posebnog značaja dva drvena lijesa koja su zbog svoje očuvanosti raritet.

Palaca

„Unutar utvrde se živjelo unazad 100 do 150 godina“

Voditelj istraživanja, naš arheolog Krešimir Vacek, navodi da je ove godine plan proširiti istraživanje otvaranjem sonde na sjeverni dio gdje su pronađeni ostaci građevine koji upućuju na mogućnost da se radi o rezidencijalnoj nastambi ili palači. „Otkrili smo unutrašnjost crkve, odnosno otvoren je brod crkve gdje se vide faze gradnje i pregradnje, faze života za vrijeme dok je crkva bila u funkciji te nakon što je napuštena sredinom Novog vijeka. Ove smo godine istraživanja započeli s gornjim slojem čijom smo analizom utvrdili da se živjelo unutar utvrde unazad 100 do 150 godina, koja je u to vrijeme prema nekim povijesnim izvorima bila razrušena te nastanjena siromašnim stanovništvom.“ Uz voditelja, na arheološkom iskopavanju zasad radi još desetero suradnika koji su brojnom većinom učenici, a kasnije se očekuje pojačanje sa studentima.

Sjeverni

Ministarstvo kulture je ove godine Muzeju grada Pakraca dodijelilo čak 200.000 kuna čime bi se financirala istraživanja, konzervacija i restauracija, a u svrhu zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2022. godinu. Uz Ministarstvo kulture, Grad Pakrac također financira arheološka istraživanja sa 50.000 kuna.

Arheološka istraživanja važna za kulturu, znanost i turizam

Važnost ovog istraživanja je višestruk, kako saznajemo od ravnateljice muzeja Jelene Hihlik. Osim kulturnog i povijesnog značaja, kojeg ostvarujemo kroz proširivanje i preciziranje načina života i događanja kroz povijest na ovome području, ovim se istraživanjem otvara mogućnost i za razvoj turističke ponude grada Pakraca. Prema Hihlik „puno je informacija o Starom gradu koje je još potrebno otkriti, a koje imaju neizmjernu znanstvenu i stručnu važnost.“ Također navodi da je ideja istražiti cijelu unutrašnjost utvrde kako bi se formirala i na kraju prezentirala kao arheološki park, a koji je jesenas prezentiran povodom Dana europske baštine.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić