glavna solisti

Koncert Zagrebačkih solista, jedinstveni večerašnji događaj, prepun vrsnog muziciranja jedanaesteročlanog ansambla, oduševio je sve koji su odlučili večer provesti uz lijepu i opuštenu glazbu raznih stilova i vrhunskog izvođenja na pakračkoj gradskoj šetnici koja se pokazala kao prava ljetna pozornica za slične događaje.

2022 06 24 20.01.20 Medium

Pod ravnanjem koncertnoga majstora Sretena Krstića ansambl još čine Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Philips, Ivan Novinc i Mislav Pavlin na violinama, Hrvoje Philips i Marko Otmačić na violama, Tonka Javorović i Vid Veljak na violončelima te Antal Papp na kontrabasu koji su pozdravljajući Pakračane predstavili program koji su nedavno izvodili i u Bruxellesu, a izvodit će ga ovo ljeto diljem Hrvatske. Tako su Pakračani mogli uživati u djelima Franza Schuberta, Amanda Ivančića, Gioachina Rossinija i Niccole Paganinija.

2022 06 24 20.03.09 Medium

Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru glazbene redakcije Radio Zagreba na poticaj violinista Stjepana Aranjoša i violončelista Antonija Janigra. Pod umjetničkim vodstvom Janigra (do 1967. godine) Zagrebački solisti postali su jedan od vodećih ansambla te vrste u svijetu. Od 2012. godine nastupaju uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Do danas su održali više od 3.500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti. Repertoar ansambla obuhvaća gotovo sva razdoblja i stilove, a posebna pozornost usmjerena je interpretacijama baroknih majstora. Snimili su 70-ak ploča i primili mnoge nagrade, među kojima su medalja UNESCO-a, medalja Pablo Casals, odlikovanje grada Plauena, nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Grada Zagreba i mnoge druge. Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata diljem Hrvatske.

Koncert Zagrebačkih solista itekako je dobrodošlo osvježenje u koncertnoj ponudi, posebno u sklopu programa „Pakračkog ljeta“.

2022 06 24 20.04.52 Medium