HAZU 1

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi djeluje od listopada 2009. godine, a osnovan je na inicijativu Požeško-slavonske županije, Gradskog poglavarstva grada Požege i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji su rad jučer u gradskoj vijećnici kurije Janković predstavili dr. sc. Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, te njegov voditelj akademik Milko Jakšić.

Kako je istaknuo akademik Jakšić, ne smijemo si dopustiti razmišljati da su znanstvenici izolirani u institutima, fakultetima ili velikim centrima već je dužnost znanstvenika širiti znanost među općom populacijom. Osnivanje lokalnih Zavoda za znanstveni i umjetnički rad povezuje i upražnjava „praznine“ i distribuira znanje jer mora postojati veza između znanstvenika i ljudi koji žive u eventualno manjim sredinama, dodao je akademik Jakšić.

HATZ 2

Dr. sc. Snježana Jakobović, u prezentaciji je predstavila djelatnost ovog Zavoda koji je usklađen s programom i statutom HAZU -a, a svojim djelovanjem promiče znanstvenu djelatnost i umjetničko stvaralaštvo u gradu Požegi, ali i širem gravitacijskom području.

Požeški Zavod od njegovog osnutka organizirao je niz znanstvenih skupova i savjetovanja značajnih za razvoj znanosti i primjene znanstvenih rezultata u praksi, izložbi s područja znanosti i umjetnosti, znanstvena i stručna istraživanja na području humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima, kao i objavljivanje rezultata znanstvenoistraživačkog rada u njegovom časopisu „Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Požegi“ koji izlazi jedanput godišnje.

HAZU 3

Kako je dodala dr. sc. Jakobović, neki od projekata koji su u tijeku, ali i budući, su organizacija popularizacijskih predavanja iz kemije, fizike i prirode te uređenje spomen sobe preminulog akademika Dubravka Jelčića, rođenog Požežanina, istaknutog hrvatskog književnika i književnog povjesničara, redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te bivšeg voditelja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi.

HAZU 4

Okupljene su pozdravili Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, te dožupan Ferdinand Troha, istaknuvši kako je ovo predstavljanje prvi korak suradnje posebno na područjima povijesti, arheologije i drugih društvenih znanosti.

HAZU 5