banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

2022 05 31 19.58.30 Medium

Uzvanike i goste sinoć je u Vladičanskom dvoru u Pakracu okupio svečani prijem povodom dodjele nagrade „Viteza od Ladina“ kojom je Episkopa Pakračko-slavonskog, vladiku Jovana Ćulibrka odlikovao još u svibnju 2020. i službeno mu uručio 29. ožujka ove godine Izraelski Centar za ladino kulturu „Moše David Gaon“, a koja nosi ime petog po redu predsjednika Izraela Jicaka Navona. Vladika Jovan je odlikovan „za doprinos očuvanju uspomene na žrtve Jasenovca i vizionarski angažman na očuvanju židovske kulture na području bivše Jugoslavije“.

Svečani prijem održan je u glavnoj sali episkopske knjižnice koja se obnavlja i koja je sinoć prva puta službeno predstavljena javnosti. Kako je istaknuo pakrački paroh Dorđe Teodorović, episkopska knjižnica baštini rukopisne knjige iz 16. stoljeća, najznačajnija je biblioteka po broju jugoslavenskih tiskanih knjiga i plod je rada više generacija pakračkih episkopa, a tijekom rata spašena zahvaljujući Ivanu Hitiju. Obnovu najvrjednijih i najprioritetnijih eparhijskih objekata omogućilo je Ministarstvo kulture RH koje je pokazalo veliku brigu i pažnju, posebno u obnovi eparhijske knjižnice, dodao je paroh Teodorović.

2022 05 31 19.57.25 Medium

Prenoseći pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića preč. Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola sv. Petra, istaknuo je zadovoljstvo i čast na prisutnosti ovoj svečanoj radosti kada na osobit način vladika Jovan prima zahvalnost za djelo koje čini u sredini u kojoj živi, ali i šire, vođen prije svega Evanđeljem.

Vladika Jovan u obraćanju istaknuo je zahvalnost svima koji radom privode kraju obnovu „hrama znanja, knjige i ljubavi Božje iskazane u knjizi“, dodao kako u pakračkoj episkopskoj knjižnici čuvaju bogatu zbirku židovskih rukopisa i ,što je još važnije, njihove suodnose s rukopisima na slavenskom jeziku sa svim njegovim varijantama. U skladu s time, vladika Jovan je iskazao nadu da će episkopska knjižnica postati mjesto druženja i sastanaka svih koji žele „znanje i mudrost Božju“.

Događaj je svojim nastupom uveličala i Beograđanka Svetlana Spajić, jedna od najvećih i najpoznatijih izvođačica srpske narodne i tradicionalne pjesme.

IMG 8e6e5b6345c958ab987713ab4b8b985e V

Koncert Stewena Browna

Nakon prijema gosti su imali prilike u Vladičanskom dvoru prisustvovati, kako je sam vladika Jovan u svom govoru i predstavio, koncertu Stewena Browna, jednog od osnivača grupe Tuxedomoon koja je daleko premašila sve glazbene trendove i upisala se u ogromnu baštinu čovječanstva. „Koncert je nemali dar, kako za mene osobno, tako i za našu eparhiju i grad Pakrac kojeg sa svim srcem ljubimo i trudimo se vratiti ga kakav je bio prije tog nesretnog rata. Radosni smo što se koncert održava kada se otvara i ovogodišnji Multipak“, istaknuo je vladika Jovan.

Stewen Brown je sinoćnji koncert u Pakracu održao u sklopu svoje europske turneje kojom promovira novi album „Le Hombre Invisible“.

2022 05 31 20.56.36 Medium

IMG 05e54da0096d9f4e165729968e6d94c2 V

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić