naslovna knjižnica

Gradska knjižnica Pakrac sinoć je bilo mjesto druženja sa spisateljicom Marilenom Dužman, inače diplomiranom ekonomisticom, koja živi i radi u Ližnjanu, malom mjestu na jugoistoku Istre, koja je pakračkoj čitalačkoj publici po prvi put predstavila svoj književni opus.

Marilena je u jednosatnom ugodnom razgovoru otkrila kako se upustila u svijet pisanja, najčešće ljubavnih romana za koje kaže kako je postala ekspert i njihova je strastvena ljubiteljica, no istaknula je kako njezini romani nisu klasični „ljubići“ već imaju određenu dubinu.  Do sada je objavila 9 romana, od kojih jednu crnohumornu priču „Mrtav, a gladan“ dok su ostali naslovi ljubavni, sve u vlastitoj nakladi.

marilena

Kako je rekla, radnja većine romana smještena je u Istru, što ih čini još zanimljivijima lokalnoj čitateljskoj publici , a svi likovi iz romana su fikcija. Dodala je kako karakteristike likova osmišljava nakon što odluči kakva će biti radnja romana i kakvi su junaci potrebni za nju tako da se nitko ne treba bojati da će se pronaći u knjizi.

Ova ližnjanska autorica u nekim romanima koristi čakavštinu, odnosno ližnjanski govor, te je za promociju ovog dijalekta i nagrađena, a prvijenac "Gdje mi je psihijatrica?" objavljen je i kao zvučna knjiga u Hrvatskoj knjižnici za slijepe.

Svi Marilenini romani mogu se posuditi i u Gradskoj knjižnici Pakrac, a sinoć su Pakračani imali prilike i osigurati si vlastiti primjerak po simboličnoj cijeni.

publika