prazno kino

Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac je na natječaju Ministarstva kulture i medija za ovu godinu prošla s tri projekta. Uz njihovo sufinanciranje će u suradnji s Osnovnom školom braće Radića i uz suglasnost autorice slikovnice “Ježeva kućica 2” Ljiljane Babac izraditi istoimeni crtani film. Ministarstvo će ovaj projekt sufinancirati s 9000 kuna.

Drugi projekt odnosi se na njihovu već godina prisutnu aktivnost nazvanu „Zrno po zrno“ koji podrazumijeva organizacija kazališnih gostovanja u Pakracu što će tijekom ove godine Ministarstvo sufinancirati s 15.000 kuna.

Od Ministarstva 100.000 kuna

No, financijski i dugotrajno je najvrjedniji treći projekt koji se odnosi na nabavu novog kino platna. Kino u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman je kroz projekt digitalizacije  koji su pomogli HAVC, Ministarstvo kulture i Grad Pakrac 2013. godine opremljeno digitalnim projektorom te od tada pružaju redovnu uslugu kino programa prekinutu ratom. U to vrijeme nisu imali sredstva za nabavu originalnog kino platna pa su improvizirali u samoizradi i on služi već devet godina mada, kako kaže Dubravka Špančić, za gledatelje to nije ta kvaliteta, posebice u 3D rezoluciji, a za organizatora podrazumijeva prije ili poslije svake projekcije fizički rad u smislu njegovog uklanjanja ili postavljanja na pozornicu. Stoga su ove godine u Ministarstvo kandidirali projekt kupovine originalnog kino platna i ono im je odobrilo za to 100.000 kuna s rokom realizacije do kraja godine.

No najpovoljnija ponuda za adekvatno platno iznosi 187.500 kuna, a sredstva za razliku moraju osigurati sami. Stoga su u „Slogi“, da ne izgube pravo na sredstva Ministarstva, ovih dana pokrenuli akciju prikupljanja sredstava. Otvorenim pismom su se obratili javnosti pojašnjavajući ovu potrebu i aktivnost te nudeći pravnim osobama i građanima mogućnost dobrovoljnog uključivanja u akciju na više načina: sponzorstvom, donatorstvom, dugoročnom  pretplatom na ulaznice za sva događanja u Hrvatskom domu, ali i ustupanjem  prava javnog prikazivanja njihovog cjelovečernjeg igranog filma „Eržika plemenita“ pri čemu će u nabavku usmjeriti i dio svojih redovnih prihoda koje ostvaruju od posjetitelja Hrvatskog doma. Ovakvo prikupljanje sredstava, radi pravovremenih dovršetka ostalih aktivnosti neophodnih za realizaciju ovog projekta, bi trebali završiti do 6. lipnja. Više informacija, kao i obrasce za sudjelovanje u ovoj donatorsko-sponzorskoj  aktivnosti, osim kod članova društva, zainteresirani mogu dobiti u Hrvatskom domu i na internetskoj stranici www.kpd-sloga.hr.