tea lokner

Jedan od najvažnijih nalaza koje su pronašli tijekom prošlogodišnjih arheoloških istraživanja je očuvani primjerak slavonskog banovca nađenog unutar same gotičke crkve, u zapuni grobnice, rekla je jučer Tea Lokner, magistrica arheologije i voditeljica istraživanja lokaliteta Starog grada Pakraca na prezentaciji rezultata istraživanja upriličenoj u sklopu programa obilježavanja Dana grada Pakraca u gradskoj vijećnici kurije Janković.

banovac

Kako je istaknula Lokner, istraživanja koja su počela u lipnju trajala su po prvi put duže nego dosad, skoro 6 mjeseci, zahvaljujući Gradu Pakracu koji je financirao početak iskopavanja budući da rezultati natječaja Ministarstva kulture iz kojih su dobivali sredstva još nisu bili poznati. Tako da je u šest mjeseci u potpunosti završeno istraživanje unutrašnjosti gotičke crkve iz 13. stoljeća. Inače istraživanja traju već petu godinu, a zahvaljujući Institutu za arheologiju i dr. Juraju Belaju koji su započeli s arheološkim iskapanjima, zasigurno istraživanje crkve ne bi bilo dovedeno do kraja.

Prvih mjesec dana potrošeno je na isušivanje sonde i saniranje štete koje su napravile podzemne vode, no uspjeli su istražiti dodatne zemljane slojeve dva metra niže u odnosu pred dvije godine.

arh publika 1

Vrijedni i zanimljivi nađeni predmeti

Osim zemljanih slojeva, arheolozi su se bazirali i na istraživanje grobova kojih je pronađeno ukupno 34, s više ljudskih ostataka. Svaki od njih bio je po stilu građenja, očuvanosti i strukturi drugačiji od drugih. Osim slavonskog banovca, nađena je zlatna nit kao dijela nečije odjeće, dio krunice i srebrne kopče, vrh strijele, razni glineni ćupovi, topovske kugle, primjerak oslikane staklene čaše i različitih sličnih predmeta, prošle godine pronađeni su i oslici na zidovima crkve koji su i restaurirani, a za koje su restauratori istaknuli nemjerljivu vrijednost i rijetkost.

Arheološki park kao nastavak istraživanja

O izuzetnoj vrijednosti lokaliteta govorila je i gradonačelnica Anamarija Blažević pozivajući se na ocjenu stručnjaka povjesničara, restauratora, arhitekata i arheologa te istaknula kako je arheološki lokalitet bogatstvo cijele zajednice, a upravo zbog toga daljnji planovi bit će usmjereni izgradnji arheološkog parka koji će biti, ne samo u turističke svrhe, nego i na ponos svih Pakračana.

arheologija ana

Uključena cijela zajednica

U predavanju su predočene i brojke istraživanja, pa je prošle godine nađeno 41 vrećica nalaza poput keramike, stakla ili metala, 30 vrećica posebnih nalaza, 60 vreća ostataka kostiju, ugljena ili drveta, 20 grobova, 146 novih stratigrafskih jedinica od ukupno 574, a na istraživanju je radilo 16 ljudi koje je trajalo 76 dana.

Tea Lokner izrazila je zahvalnost što se u istraživanje uključila cijela lokalna zajednica, od običnih građana koji su svakodnevno obilazili radove do pakračkih učenika i studenata koji su pomogli u iskopavanjima, pa sve do DVD Pakrac i Gradskog komunalnog pogona. Uz arheologe Teu Lokner i Krešimira Vaceka  te muzejskog tehničara Daniela Grčevića, na iskopavanjima su radili studenti Marin Blažević, Marko Pavković, Matija Peić i Domagoj Kačer te srednjoškolci Ian Fiala Krajačić, Patrik Mercluft, Roko Plažanin, Kristijan Paragi i Leon Perić.

arh publika 2