dodjela nagrada 2019

Uz moralnu i materijalnu pomoć Zaklade „Dr. Ivan Šreter“, časopis Jezik i ove je godine proveo natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Riječ je o 16. kolu natječaja na kojem se dodjeljuju nagrade za najbolje nove riječi, nagrade nose ime hrvatskoga mučenika Ivana Šretera. Hrvatsku se javnost svake godine upoznaje s rezultatima natječaja za Dane hrvatskoga jezika (11. – 17. ožujka) u znak poštovanja prema žrtvama prinesenim za opstojnost hrvatskoga jezika, dajući tako prinos obilježavanju tih dana i kulturi hrvatskoga jezika.

Riječi su 2021. primane na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a rječnik je novih riječi izradila tajnica časopisa Jezik Ljubica Josić. O riječima je odlučivalo povjerenstvo: Jezikovo Uredništvo - Nataša BašićMario GrčevićMile MamićDubravka Smajić; znanstvenici iz tehničkih područja Igor Čatić i Zvonimir Jakobović, književnik Hrvoje Hitrec i novi član Uredništva, prevoditelj Marko Kovačić. Predsjednica povjerenstva je glavna urednica Jezika Sanda Ham.

Počasni predsjednik Stjepan Babić preminuo je krajem kolovoza 2021. tako da je ovo prvi natječaj koji je proveden bez njega. Vrijedno ga je spomenuti u svezi s natječajem jer ga je 1992. pokrenuo, a Zaklada „Dr. Ivan Šreter“ uočila je i podupire napore časopisa Jezik već 17 godina, od 2005. Na žalost, napustio ih je i zakladnik Željko Žilić. Međutim, pristupaju nove snage te se natječaj i suradnja sa Zakladom nastavlja.

PAKRAC ZAKLADA ŠRETER

Svečana dodjela nagrada u Pakracu 2018. godine

102 tvorbenjaka i 250 novih riječi

Iako se prijavilo mnoštvo tvorbenjaka – 102 i pristiglo je 250 novih riječi, najbolje nove riječi ove godine nisu izabrane. U uži je krug ušlo 30 riječi, a među njima izdvajaju se oni koji se odnose na pandemiju – protucjepnik i protucjepiša za antivaksera, prodišnik za respirator, kovidnica za kovid potvrdu. Na žalost, prutcjepnik i protucjepiša nisu dobili dovoljan broj glasova, uz prodišnik postoji već hrvatska riječ dišnik u istom značenju. Kovidnica, riječ koja je dobila najviše glasova i koju je predložilo četvero tvorbenjaka neovisno jedni o drugima, upotrebljava se već, ali ne za kovid potvrdu, nego za kovid novčani dodatak (isti tvorbeni način kao božićnica i uskrsnica). U uži je izbor ušlo i potresište kao naziv za mjesto potresa, mjesto stradalo potresom. Uz potresište stigla je i riječ  poplavište kao mjesto poplave. Pozornost je Povjerenstva privukla i riječ naleđnik za ruksak, iako postoji hrvatska riječ naprtnjačaobuvalica za žlicu za cipele (međutim ta je riječ već potvrđena u upotrebi), dosjetica za aforizam; rajčić za cherry tomato. Ponovno smo dobili hrvatske riječ za influencera – utjecajnik utjecatelj, međutim riječ utjecajnik smislio je i upotrijebio Igor Čatić prije nekoliko godina.

Bez obzira što nisu proglašene najbolje riječi, natječaj je iznjedrio nove dobre riječi, pokazao da u govornika postoji želja da se nepotrebni anglizmi zamijene hrvatskim riječima i da se za nove pojmove koji ulaze u hrvatski jezik pronađu hrvatske riječi.

Usporedimo li se s Amerikancima i Nijemcima (koji su svoje najbolje nove riječi proglasili u siječnju), razlikujemo se. U njih se uvijek biraju riječi već potvrđene u upotrebi i najčešće iz političkog i društvenoga života. Riječi u njih ne moraju biti nove, mogu biti i poznate riječi kojima se pripisuje novi sadržaj. Tako su Amerikanci izabrali riječ insurrection – nasilni pokušaj preuzimanja vlasti koji se u njih dogodio 6. siječnja 2021., a Nijemci Wellenbrecher – lukobran, ali doslovni prijevod jasnije kaže o čemu je riječ – onaj koji lomi valove – a odnosi se na zaštitne mjere protiv pandemijskih valova, mjere koje su ih lomile.

Nagrade se uručuju u Lipiku

Natječaj časopisa Jezik traje. Ovo kolo završava 22. prosinca 2022. Izabere li Povjerenstvo tri najbolje riječi, nagrade su novčane i svečano se i javno uručuju u Lipiku. Prijedloge (najviše pet riječi), šaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prednost imaju zamjene za nepotrebne anglizme, a riječi ne smiju biti potvrđene u upotrebi.

Izvor: Časopis Jezik; Sanda Ham