spomenica naslovna

Poetska spomenica 123. brigadi HV Požega zbirka je 30 domoljubnih pjesama odabranih na natječaju provedenom prošle godine u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PSŽ u kojoj je simbolično odabrano 30 pjesama - svaka za jednu godinu od osnutka 123. brigade. Ideja spomenice je napraviti korak dalje u obilježavanju obljetnica te ostaviti trag u književnom stvaralaštvu naše županije, potaći branitelje, stradalnike, roditelje poginulih branitelja, studente, učenike i sve one koji čuvaju emociju u sebi, iznjedriti je u ovom slučaju kroz stihove, rekla je sinoć Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima Lipa,organizatora promocije održane u gradskoj vijećnici kurije Janković kao poklon Gradu Pakracu, braniteljima i stradalnicima te zahvalu za hrabrost tijekom Domovinskog rata zajedno sa partnerima udrugom ratnih veterana 63.“A“ samostalne gardijske bojne zbora narodne garde RH Požega i udrugom hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a Pakrac-Lipik.

spomenica 2

Riječ je o projektu realiziranom povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka te postrojbe. Javni natječaj bio je raspisan u veljači, a na njega se prijavilo 19 autora sa 112 pjesama. Od njih je izabrano 30 koje su uvrštene u zbirku domoljubnih pjesama. Željko Mekić Delić, Verica Sinjaković, Dubravka Marić, Sandra Halt-Ćuže i Irena Kalan jedni su od autora koji su prisustvovali  sinoć na promociji interpretirajući ne samo svoje, već i stihove drugih autora.

lončarević Medium

„U poetskoj spomenici čitamo 30 pjesama 13 pjesnikinja i pjesnika, i tu je 13 stilova, poetika, doživljaja i života. 30 pjesama kao 30 molitava, rapsodija i himana ponosne slave, vjere i ideale, ljubavi i žrtve za domovinu, pjesme koje obnavljaju sjećanje našeg Domovinskog rata kao jedinstveno djelo ljubavi. To je važno za naglasiti jer s mržnjom smo napadnuti, doživjeli smo veliku bol i ona je zajednički naziv gotovo svih pjesama ove spomenice, no jednako tako i svjesnost što smo obranili i što nam još valja steći. Neprijatelj nas je podsjetio što je domovina, koliko ona vrijedi, a vrijedi sve“, govorio je o samoj zbirci, kao i o domoljubnoj poeziji, dr. sc. Vladimir Lončarević, povjesničar književnosti iz Zagreba.

Spomenica - simbol opstanka ono lijepog

Urednica poetske spomenice i jedna od autorica Irena Kalan rekla je kako je spomenica simbol opstanka onog lijepog u nama, onoga što nitko ne može oduzeti, a to je duh – isti onaj koji je branitelje vodio kroz mračna vremena, kao i ljubav prema rodu i domovini sa svim njenim vrlinama i manama. „Domovina nisu političari, nisu granice, to je pojam pripadnosti koji nosimo u srcu gdje god da jesmo i u tome je njena beskonačna ljepota i nemjerljiva vrijednost. Domoljubi nisu oni koji iz nas i iz nje izvlače osobnu i materijalnu korist, već oni koji devedesetih nisu dvojili kamo će, ali i oni koji posljednjih godina ostaju u Hrvatskoj vjerujući u bolje sutra i sami ga djelovanjem nastoje učiniti boljim“, istaknula je Kalan.

spomenica 5

S obzirom da je poetska spomenica posvećena 123. brigadi, o ustrojavanju same brigade govorio je umirovljeni bojnik Mario Kalan te zahvalio svima što na području kulture ostaje zapis o najvećoj žrtvi koju su branitelji podnijeli u ratnim vremenima.

Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, čestitao je svima koji su sudjelovali u izdavanju zbirke te izrazio zadovoljstvo što se i kroz stihove progovara o patnji i kalvariji koju su prolazili hrvatski branitelji.  

spomenica 3

Ivana Šušnjić, pročelnica Ureda Grada Pakraca, i Ferdinand Troha, požeško-slavonski dožupan, izrazili su zadovoljstvo i ponos što je predstavljanje poetske spomenice našlo mjesta u obilježavanju početka Domovinskog rata, posebno u Pakracu, gradu heroju koji pamti i svjedoči o mnogim događanjima iz najtežih dana za hrvatsku domovinu.

Goste i posjetitelje pozdravio je i Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, ukratko predstavivši projekt „Lampsi - podrška lokalnoj zajednici“ kojeg trenutno provode u svojoj udruzi, a o svim aktivnostima govorila je i koordinatorica projekta Katarina Jurišić.

Sinoćnjim događanjem završilo je ovogodišnje obilježavanje 31. godišnjice početka Domovinskog rata.

spomenica 4