glavna pjesma

„Pakrac – taj mali grad“ naziv je pjesme koju su sinoć u Hrvatskom domu dr. Franje Tuđman premijerno izveli učenici 2.a i 3.c razreda pakračke osnovne škole u sklopu obilježavanja početka Domovinskog rata, a u organizaciji Udruge djece branitelja Pakraca i Lipika.

anamarija pjesma

Na početku kratkog programa roditelje, djecu goste i članove udruge pozdravila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a program je recitacijom otvorila učenica Dina Moulis. Zbor sastavljen od pakračkih osnovnoškolca pod ravnanjem vjeroučiteljice Marine Ančić izveli su pjesmu koju je napisala učiteljica Anita Domitrović, a uglazbila učiteljica Irena Gradišan.

moulis 

Kako je rekao Tomislav Novinc, predsjednik Udruge djece branitelja Pakraca i Lipika, tekst je nastao još prošle godine pripremajući se za obljetnicu „Bljeska“ kada su članovi udruge naslov pjesme oslikali pakračkoj obilaznici "Petlji", a u pripremi je i snimanje spota kojeg planiraju snimiti ove godine.

novinc

Iako je sinoć bio najavljen i dokumentarni film "Alfa 1991." o braniteljskoj akciji na području Pakraca i Lipika, on nije prikazan zbog, kako su rekli, tehničkih poteškoća, no planiraju ga uskoro objaviti na Youtube kanalu. Na filmu su radili Krešimir  i Tomislav Novinc, Ivan Zvonimir Ivančić i Karlo Žili u kojem se nalaze dosad rijetko viđene fotografije i snimke od čega je posebno zanimljiva snimka s okupiranog položaja agresora ustupljena od Maria Tušeka, voditelja Muzeja vojne i ratne povijesti.

publika

.