banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

20220205 185013

Nakon vrlo uspješnog mjuzikla KPD „Sloga“ iz svibnja 2019. godine “Tko pjeva zlo ne misli“, ista ekipa se ponovo uhvatila jednog tako velikog i zahtjevnog projekta i u završnici je  realizacija novog sličnog projekta. Za subotu 5. ožujka iz „Sloge“ najavljuju premijeru mjuzikla „Dobri jarani“, dvočinke u trajanju većem od 90 minuta.  

Kako kaže njena režiserka Dubravka Špančić, mjuzikl je nastao suradnjom „velikih i malih“, profesionalaca (rock sastava Zabranjeno pušenje) i amatera - glumačke sekcije „Sloge. Libreto je pripremila također Dubravka Špančić inspirirana scenarijem dugometražnog filma "Balada o Pišonji i Žugi", sadržajem odabranih songova koristeći pri tom 22 uspješnice Zabranjenog pušenja. Radnja mjuzikla se odvija u Sarajevu i dotiče Pakrac. Nastoji se predočiti život mladih sa socijalno društvenih  margina velikog grada, suočenih sa životnim izazovima i problemima (od droge, kriminala, ljubavi i rastanaka do nacionalnih i etničkih razlika), a koji streme zajedničkom cilju i njeguju istinsko prijateljstvo. Dramski tekst podrazumijeva psovke, scenski se prikazuje nekoliko nasilnih scena, tako da time mjuzikl ni u kom slučaju nije namijenjen djeci, upozorava autorica.

received 1091016435069280

U njegovom izvođenju sudjeluju na pozornici 22 izvođača glumaca i muzičara od kojih neke znamo iz ranije spomenutog mjuzikla, Sloginih kazališnih predstava ili pak igranog filma „Eržika plemenita“ poput Matka Šuperine, Darona Duchača Lalića, Grgura Špančića, Leona Krajačića, Grete Špančić, Stele Major, Nine Babojelić, Marte Filipović, Emi Ančić i drugih, a neki se pojavljuju prvi put poput debitanta Lea Lapaša u glavnoj ulozi lika Halija.  

Rad na ovom mjuziklu odvijao se u dva dijela; zima 2020. i jesen/zima 2021. oviseći o epidemiološkim mjerama što je za posljedicu imalo odustajanje glumaca i glazbenika, promjene libreta, razne prilagodbe. Ovaj mjuzikl je za izvođače, pored toga veliki izazov, ne samo jezični i kulturološki, već prije svega glazbeni jer preuzimamo rizik uspjeha adaptiranih, skraćenih i prilagođenih songova poznatog rock sastava podastirući publici na drugačiji način, s novim smislom i dodanom vrijednošću, kaže autorica.

Projekt ovog puta nije sufinanciran od nikoga i nitko za njega ne dobiva honorar. Stoga D. Špančić zahvaljuje svima koji su pomogli u izradi kulisa, kostima i rekvizita te tako pomogli u njegovoj realizaciji: članovima i članicama Sloge, ali i sugrađanima motoristima (File i ekipa), Eliu Lipovskom, Ivanki Ristić, Ebony Lasić.

Zadnje pripreme koje podrazumijevaju i izradu plakata autora Dalibora Talajića su pri kraju pa će građani uz cijenu od 30 kuna 5. ožujka imati priliku vidjeti rezultate ovog napornog rada, a ovisno o epidemiološkim ograničenjima po pitanju broja gledatelja ostavljena je mogućnost da se predstava održi i 6. ožujka.

received 2096243390523813

Fotografije: KPD "Sloga"

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić