skela vladikin dvor Medium

Postavljanjem građevinske skele nedavno je počela obnova istočnog (preko puta crkve) pročelja Vladikinog dvora. Riječ je o njima važnom projektu jer je riječ o najstarijem dijelu ovog kompleksa u kojem će biti smještena njihova po vrijednim starim knjigama poznata knjižnica. Pored toga riječ je o vrlo zahtjevnim radovima koji obuhvaćaju građevinske, restauratorske i stolarske zahvate koji se odnose na ulazna vrata u haustor, kao i na prozore u prizemlju, pojašnjava pakrački paroh Đorđe Teodorović. Mada su radovi ugovoreni, zbog mogućih problema koji redovito prate rekonstrukciju starih objekata još uvijek je nepoznata njihova ukupna vrijednost, ali ni dinamika izvođenja, no u pakračkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi nadaju se njihovom završetku tijekom iduće godine. Za ovu fazu radova 700.000 kuna su dobili na ovogodišnjem natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u tijeku su pripreme za prijavu na takav naredni natječaj pri čemu se nadaju i sufinanciranju, ne samo ovih radova nego i drugih, i iz fondova i ureda Vlade Republike Srbije.

Za izvođenje građevinskih radova ugovorena je tvrtka Doln iz Nove Gradiške, dok će restauratorske obaviti tvrtka Oslik Osijek. Na istom krilu kompleksa u pripremi su radovi na dovršetku uređenja unutrašnjosti gdje je u planu oblaganje zidova knjižnice drvetom i postavljanjem polica čime bi prostor bio spreman za prihvat bibliotečnog fonda.

Paroh pred crkvom

Što se tiče nastavka obnove pročelja Vladikinog dvora i Saborne crkve svete Trojice, po završetku istočnog dijela plan je obnoviti pročelje na sjevernom dijelu, onom što gleda prema Ulici Matice hrvatske. No prije toga će na red doći obnova zapadnog dijela crkve, okrenutom prema trgu i jedinom preostalom neobnovljenom. Zbog prisutnosti zvonika, dakle i visine te potrebnih brojnih restauratorskih radova riječ je o najzahtjevnijem dijelu obnove. Uprava za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva kulture RH je za ove radove osigurala 200.000 kuna, a s isto toliko je sufinancirala nedavno završenu obnovu sjevernog pročelja crkve.