banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

jelena monika

Spahijski podrum, zaštićeni nepokretni spomenik kulture, postaje inovativna posjetiteljska infrastruktura i atrakcija vinskog i kulturnog turizma u sklopu projekta „Svijeta graševine“. Razvija se kao novo kulturno središte s jedinstvenim spojem knjižnice, muzeja, posjetiteljskog centra, gastro kutkom i suvenirnicom. Veselimo se što će ovaj jedinstveni pakrački objekt koji je godinama prazan, a ima veliku vrijednost i značaj za sve Pakračane, napokon oživjeti i što će se to dogoditi već za dvije godine kada je završetak kompletnog uređenja predviđen do polovine 2023. godine. Projektom uređenja smo oduševljeni jer smatramo da će Spahijski podrum uspjeti prenijeti „duh mjesta“ i bit će prvotno namijenjen lokalnoj zajednici, a onda i svim gostima grada, rekle su Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac i Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca sinoć na prezentaciji uređenja Spahijskog podruma održanoj u vijećnici kurije Janković.

Prisutne su pozdravile Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije PANORA, te Zrna Garača, koordinatorica projekta iz Grada Pakraca, istaknuvši kako je Spahijski podrum dio jedne veće priče, dio projekta „Svijeta graševine“ kojim se želi našu županiju brendirati kao vinsku regiju. Tako će Spahijski podrum pričati svoje priče, ali istodobno povezivati vinarsku tradiciju s Pleternicom i Kutjevom.

publika Medium

Spoj knjižnične, muzejske i turističke namjene

Kako bi taj jedinstveni multimedijalni prostor trebao izgledati prezentirala je sinoć Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica tvrtke Muze d.o.o. za interpretaciju baštine te menadžment u kulturi i turizmu koji su sa studijom Rašić+Vrabec izradili unutarnje rješenje budućeg izgleda objekta, rekavši kako je njihov zadatak bio osmisliti što je zapravo srž identiteta Pakraca, koje su to priče i na koji način prezentirati te priče svakome tko dođe u taj prostor da se osjeća kao dio njih. Pažnju su u radu usmjerile da baštinu grada svima predstave na lak i razumljiv način, posebno djeci.  Svi sadržaji u Spahijskom podrumu bit će multifunkcionalni odnosno prilagođeni svim skupinama, tako da će posjetitelji imati prilike vidjeti, dotaknuti, čuti i kušati osmišljene sadržaje. Svi izložbeni primjerci koji će biti dio interpretacije u Spahijskom podrumu su u fundusu pakračkog muzeja i knjižnice i neki će po prvi puta „ugledati svjetlo dana“.

dragana Medium

Vinska i gastro izložba

Zona interpretacije počet će od podruma gdje će se nalaziti gastro kutak uz dvije izložbene cjeline. Prva cjelina „Svijet graševine u Pakracu“ predstavlja uopće svijet vinarstva, a posebno pakračkog vinara Sašu Ćasića i njegovo vino uz kombinaciju grafičkih i motoričkih sadržaja. U tom postavu iskoristit će se postojeće vinske bačve koje se trenutno nalaze u Spahijskom podrumu te postati interpretacijski sadržaj. Druga cjelina „Iz našeg polja, s našeg stola“ bit će posvećena autentičnim tradicionalnim pakračkim kuhinjama svih nacionalnih manjina.

Prezentacija final 9

Iz podruma će se stubištem ili liftom moći doći do prizemlja gdje će biti smještena gradska knjižnica veličine otprilike 635 četvornih metara koja će, uz svoju knjižnu građu, imati i druge zanimljive interpretacijske sadržaje poput zavičajne zbirke uz izložbene primjerke koji će se moći mijenjati po potrebi, te vinske zbirke. Na dječjem odjelu bit će smještena pop - up element s likom dječaka Paha, nazvanog po Spahijskom podrumu, gdje će se najmlađima, uz korištenje multimedije, moći ispričati sve atrakcije vezane za Pakrac. Izložit će se i slavonski banovci, što će biti samo uvod u veći izložak u prvom potkrovlju, zatim izložba pakračkih razglednica, pakračkih ručnih radova, a dio knjižnice bit će posvećen i knjižnici sjemena odnosno čuvanju i razmjeni različitih autentičnih biljnih vrsta.

Prezentacija final 12

Prvi stalni multimedijalni muzejski postav

Prvo potkrovlje, gdje će biti smješten stalni postav Muzeja grada Pakraca, sastojat će se od tri multifunkcionalne zone. U prvoj nazvanoj „Galerija Pakra“ moći će se organizirati male izložbe, a u istoj etaži nalazit će se i multimedijalna dvorana „Julijana“ nazvana po Julijani Janković. Najveći dio zauzimat će prostor stalne izložbe „Naš zavičaj“ koja će korištenjem različitih medija prenositi poruke i posebnosti grada i ljudi, ne samo priče predaka nego i današnjih stanovnika. Interpretacija će početi od arheoloških izložaka najstarije povijesti Pakraca, rimskih ostataka na našem području, pa sve do arheoloških istraživanja Starog grada Pakraca te izložaka samih slavonskih banovaca. Najposebniji element stalnog postava nazvan je „Ulica“ gdje će biti interpretirana jedna pakračka ulica u kojoj će se posjetitelji imati prilike upoznati sa svim poznatim pakračkim obrtnicima, i svaki od njih bit će predstavljen uz originalan muzejski predmet i korištenje multimedije. Izložba će biti posvećena nekadašnjem Pakracu kao industrijskom središtu i mjestu  sajma i trgovine, a dio će biti posvećen i folklornoj tradiciji uz izložbu tradicionalnih nošnji.

Prezentacija final 15

Nositelj projekta je Grad Pakrac, a projektni partneri su Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Knjižnica grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije (Panora).

Kako je na kraju ove prezentacije istaknula koordinatorica projekta Zrna Garača, objavljena je javna nabava za građevinske radove na Spahijskom podrumu čiji je postupak otvoren do 23. prosinca te se u siječnju očekuje i potpis ugovora s izvođačem radova.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić