2021 11 04 19.02.21 1 Medium

„Izložba „Kruh nebeski“ naziv je dobila po istoimenom molitveniku koji je doživio kod nas najveći broj izdanja, čak 46. Prvo izdanje je iz 1909.godine, a zadnje izdanje izašlo je prošle godine. Među koricama molitvenika može se svašta pronaći, najčešće su to svete sličice posebne po umjetničkom izražavanju ili koje se tiču nekih događanja na području naše županije, uglavnom uspomene sa misa sve do Euharistijskog kongresa u Požegi  1937. kojeg je predvodio danas blaženi Alojzije Stepinac“, dio je zanimljivosti izložbe koju je sinoć u Muzeju grada Pakraca predstavila  Liljana Marić, autorica izložbe i kustosica Gradskog muzeja iz Požege.

Objašnjavajući sadržaj izložbe Marić je naglasila kako su u pakračkom muzeju predstavljena  92 molitvenika, od kojih je najstariji iz 1681. godine, a izloženi su i neki pronađeni na području Pakraca. Pakračani imaju prilike vidjeti i najstariju krunicu datiranu na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, a pronađenu na arheološkom lokalitetu benediktinskog samostana Rudina. Ostaci krunice pronađeni su uz posmrtne ostatke starije ženske osobe zajedno s bulom pape Bonifacija iz 1397. godine koju je dodijelio udovici Margareti Podvrški, što je iznimna rijetkost znati kome neki predmet pripada.

4

Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega, autorica kataloga i suatorica izložbe, rekla je kako su molitvenici promatrani, analizirani i predstavljeni kao muzejski predmet, zatim kao jedinica knjižnične građe, ali i kao književno djelo koje otkriva raritetne primjerke iz povijesti hrvatskog jezika i književnosti. Molitvenik kao muzejski predmet dokumentira stvarnost u kojoj je nastao i živio, a  izgled i vrsta uveza svjedoči o različitim umjetničkim stilovima kroz povijest. Memorabilije i rukopisne bilješke otkrivaju povijest pojedinca, obitelji i grada, a kao primjer molitvenika iz kojeg iščitavamo povijest grada je zavičajni molitvenik Antuna Kanižlića iz 1760. godine. Najzanimljiviji molitvenik zasigurno je Varia pietatis autora Stanislava Losgotta, tiskan u Budimu 1769. koji je pripadao grofu Antunu Jankoviću Daruvarskom u kojem je zapisivao podatke o rođenju i smrti svoje djece kao i podatke o zarukama i vjenčanju sa svojom suprugom.

2

Pozdravljajući goste Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, istaknula je kako je knjiga u muzejima pomalo zanemarena i nije ekskluzivna kao predmet te izrazila zadovoljstvo što je upravo takva izložba predstavljena u Pakracu. Posjetitelje i goste pozdravio je i Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, a izložbu je otvorio pakrački župnik Jozo Zorić istaknuvši značaj starih molitvenika ne samo kao duhovni molitveni život nego kao i početnice iz kojih je narod učio i obrazovao se kako bi što više govorio hrvatski jezik.

Glazbenom točkom posjetitelje je počastio Josip Vondra, učenik harmonike Osnovne glazbene škole Pakrac.

Inače, izložba „Kruh nebeski“ dio je programa „Dani vjere i kulture“ kojeg su zajednički organizirali pakračka župa, Osnovna glazbena škola i Muzej, ali i dio   ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Pakracu. Građani izložbu mogu pogledati u pakračkom muzeju do 30. studenog.

1

3

5

6