svi proisutni Medium

S ovogodišnjim arheološkim istraživanjima na lokalitetu Starog grada Pakraca, iza zgrade „općine“, završeno je s istraživanjem unutrašnjosti gotičke crkve iz 13. stoljeća pri čemu su se arheolozi bazirali na slojeve i grobove. Istraženo je ukupno 34 groba od kojih je po strukturi i stilu građenja svali drugačiji pri čemu su pronađene razne vrijedne pokretnine iz više vremenskih razdoblja, rekla je magistrica arheologija Tea Lokner iz Muzeja Grada Pakraca koja je od ove godine voditelj istraživanja ovog lokaliteta na današnjoj prezentaciji pokraj sonde koje je u povodu obilježavanja Dana europske baštine organizirao Konzervatorski odjel u Požegi u suradnji s Muzejom grada Pakraca.

Tea Lokner Medium

Ovogodišnja istraživanja su počela u lipnju, a arheologe je posebno obradovala činjenica da su prilikom pranja zidova našli i oslikane dijelove. Prvih mjesec dana je potrošeno na isušivanje sonde i otklanjanja štete koju su napravili bunar unutar sonde i podzemne vode što je zahtijevalo puno vremena i truda, ali su svejedno uspjeli istražiti dodatne slojeve na dubini, u odnosu na lanjske, od jednog do dva metra niže. Arheolozi će raditi na istraživanjima do početka studenog i bazirat će se na vanjske zidove  što će značiti proširivanje sonde prema sjeveru, najavila je Lokner pri čemu će, ovisno o raspoloživim novcima, istraživanja biti nastavljena i narednih godina. 

U uvodnom dijelu dr. sc. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela Požega je rekao da se nalazimo na izvanrednom arheološkom lokalitetu koji mijenja vrijednost ovog prosta  i sadrži europsku vrijednost jer su potvrđeno u izradi pronađenih ostataka Starog grada radili europski majstori u skladu s europskim standardima toga dioba. No vrijedna saznanja vuku za sobom i niz problema od urbanističkih, prometnih na dalje i predstavljaju izazov za zajednicu.

Danela Španiček Medium

Dr. Španiček je podsjetio da arheološka istraživanja traju od 2017. godine pri čemu ih je u prve četiri godine vodio dr. Juraj Belaj iz zagrebačkog Instituta za arheologija, a od ove godine mag. Tea Lokner. U tih pet godina Ministarstvo kulture je osiguralo 260.000 kuna, a Grad Pakrac 179.700 pri čemu i dodatan rad stručnjaka lokalnog muzeja, mehanizaciju i radnu snagu te  se Gradu zahvalio na tome što su prepoznali značaj ovog istraživanja.  

Drugi arheolog pakračkog muzeja  Krešimir Vacek je prikazao dijelove 3D filma starog grada koji je izradio zajedno sa Gabrijelom i Kristijanom Tutićem u što su utrošili 600 sati rada. Kako  je istako radi se o populističkom prikazu s ciljem približavanja vrijednosti tog lokaliteta širokim masama. Film je moguće za sada vidjeti, osim u muzeju i na YuTube stranicama.

Sandra Brajković Medium

Dubrovačka stručnjakinja Sandra Brajković je prezentirala projekt privremene tehničke zaštite  arheološke sonde te projektantsku viziju budućeg arheološkog parka za čega je u ovoj godini Ministarstvo kulture osiguralo 200.000 kuna. Koliko će trajati dok dođemo do arheološkog parka nije imao odgovor nitko jer će to ovisiti o raspoloživim novcima čija potrebna količina se izražava u milijunima, ali i o sadržaju budućih nalaza. Kako je rekla Tea Lokner vjeruje da će arheološki park nastajati, kao i istraživanja, u fazama kroz više godina.