IMG 0091 Medium

Pravi ljetni dan ove je nedjelje na ruku išao organizatorima i sudionicima 9. Smotre folklora, održane u popodnevnim satima na mjesnom trgu u Prekopakri. Članovi šest KUD-ova pred brojnom su se publikom predstavili prigodnim programom prezentirajući djelić matične kulturne baštine. Pjesme i plesove izvodili su članovi KUD-ova Bektež, Vrbje, Lipik, Tkanica iz Okučana, Folklorni ansambl Požega, te domaćin Seljačka Sloga.

FOTOGALERIJA

Nakon pauze zbog korone ovo je bila 9. Smotra, a posljednja je održana 2019. godine kad je Seljačka Sloga slavila 90 godina postojana. U pozdravnom obraćanju na to se osvrnula i Dubravka Arland, predsjednica KUD-a Seljačka Sloga.

IMG 0064 Medium

„Napokon vas mogu pozdraviti nakon dvije godine pauze. Vrijeme mirovanja nas je dobrano poljulalo, jer pravih aktivnosti gotovo da nije niti bilo. To je za posljedicu imalo sve manji interes za folklor, naročito kod naše dječje sekcije koja je s tridesetak članova spala na nekoliko najupornijih. No, valjda dolaze bolja vremena i mi ćemo se opet okupiti i vratiti na očekivane razine. Zaista smo sretni da smo uopće organizirali ovu smotru koja je, na žalost, prvi puta bez svečane povorke gradskim ulicama. No, neka to bude novi početak. Konačno ćemo zapjevati i zaplesati pjesme i plesove našeg kraja i uživati u onom što volimo, a to je folklor“, kazala je Arland, prisjetivši se pritom na preminule članova KUD-a, koji su svojim odlaskom ostavili veliku prazninu u Društvu.  

IMG 0067 Medium

Brojne Prekopakrane, koji su dobrano popunili trg, pozdravila je i gradonačelnica Anamarija Blažević izrazivši zadovoljstvo što se polako vraća vrijeme pjesme i plesa, kao i optimizam oko budućnosti lokalnog KUD-a, naročito po pitanju ponovnog zanavljanja mlađe sekcije. Pozdrave i riječi podrške uputio je i Ferdinand Troha, zamjenik županice Antonije Jozić.

Nedjeljnu smotru sadržajnijom su učinili štandovi s proizvodima lokalnih OPG-ovca i članova udruga.

Ovogodišnja 9. Smotra je organizirana je pod pokroviteljstvom PS županije, Grada Pakraca i TZ Pakraca, a u sklopu manifestacije Pakračko ljeto.

IMG 0061 Medium