banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

pričaonica

Noć knjige, jedna od najvećih i najpoznatijih nacionalnih manifestacija posvećenih knjizi koja je pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja, obilježena je jučer, 23. travnja, u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. S više od 1100 različitih događanja, ovogodišnjem slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara. Tema ovog jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška. Kao i prethodnih godina, Gradska knjižnica Pakrac sudjelovala je u obilježavanju ove manifestacije, a svi zainteresirani imali su priliku besplatno postati njenim novim članom, dok su zaboravni čitači mogli vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

IMG 8392

Ravnateljica Monika Lucić Fider i zaposlenici knjižnice pripremili su bogat cjelovečernji program koji je počeo u 18 sati dječjom pričaonicom na temu abecede i kreativnom radionicom na kojoj su djeca na papiru ukrašavala početna slova svoga imena.

U prostoru knjižnice izložena je i Mala knjižna ljekarna, kojom je ilustrirana ljekovitost knjiga, a nastala je u suradnji s Ljekarnom Prohaska Tome i gradskim Muzejom, dok su za čokoterapiju i podizanje raspoloženja sinoćnjim posjetiteljima bile zaslužne pakračke čokolade Amaris. Nadalje, u online okruženju održano je nekoliko nagradnih igara i predstavljena je digitalna brošura naziva ´Ljekovite priče´ knjižničnog Čitateljskog kluba.

knjižna ljekarna

Psihologinja Ivana Marin prezentirala je projekt "Biblioterapija za djecu: čitamo, otkrivamo, osjećamo" kojeg će provoditi u suradnji s knjižnicom, a cilj je razvijanje predčitalačkih vještina kod predškolaca. Predviđeno je održavanje radionica na kojima će se šestogodišnjacima približiti terapeutske slikovnice, ali i poticati ih na gledanje, listanje i odabiranje knjiga kao i na razvijanje kritičnosti prema njima. 

I.Marin

U 20 sati upriličena je dodjela nagrada NAJčitateljima, odnosno korisnicima knjižnice koji su u protekloj godini pročitali najviše knjiga. Nagrade su kao i prijašnjih godina dodijeljene u šest kategorija. U kategoriji predškolci nagradu je odnijela Doria Feltrin sa 43 pročitane knjige, u kategoriji osnovnoškolaca najnačitanija je bila Kristina Karas sa 48 pročitanih naslova, u kategoriji srednjoškolci istaknuo se Kristian Matijević sa 114 pročitanih knjiga, u kategoriji odrasli Katica Egredžija je pročitala 80 knjiga, u kategoriji umirovljenici Slavica Kulhavi istaknula se sa zavidnom brojkom od 130 pročitanih djela, dok je u kategoriji obiteljskog članstva priznanje odnijela obitelj Dumančić sa 74 pročitane knjige. Posebnu zahvalnicu za pomoć i podršku u organizaciji ove Noći knjige dobila je Ljekarna Prohaska Tome.

Matijević

Kristian, učenik prvog razreda Hotelijersko-turističke škole u Daruvaru koji je ovo priznanje osvojio i prije dvije godine (tada u kategoriji osnovnoškolaca), rekao nam je da inače vrlo brzo čita i kako dnevno izdvoji pola sata do sat, u pauzama između školskih obaveza, da bi pročitao omiljeno štivo. Ljubitelj je fantastike i hororaca, a jedne od omiljenih knjiga su mu Gospodar prstenova i Harry Potter.

publika

IMG8394
IMG8395
IMG8390
IMG8393
IMG8398
IMG8402
IMG8400
IMG8405
IMG8409
IMG8408

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić