U 2020. godini koju je najviše od svega obilježila epidemija virusa COVID-19 i rad pakračke knjižnice bio je jedan od društvenih sadržaja koji su doživjeli promjene i morali svoje usluge i rad prilagoditi epidemiološkim mjerama. Unatoč zatvaranju tijekom proljetnog lockdowna, knjižnica je prošle godine zabilježila 623 aktivna člana, od čega je najviše korisnika u kategoriji odraslih (253), slijede osnovnoškolci (152), umirovljenici (83), srednjoškolci (68), potom predškolci (46), a evidentirano je i 20 obiteljskih članarina kao i jedna kolektivna. Kako nam je istaknula Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, ukupan broj posuđenih knjiga iznosio je 13.690 i njen je dojam da su ljudi čitali više i intenzivnije nego inače, iako je statistički gledano primjetan blagi pad broja članova.

 

„U trenutku kad je knjižnica morala zatvoriti vrata možda smo izgubili neke članove – no, nakon ponovnog otvaranja, dobili smo i puno novih. Omogućili smo besplatno učlanjenje svim učenicima prvih razreda pakračke osnovne škole, srednjoškolcima učlanjenje za samo 25 kuna, dok je članarina za sve ostale korisnike bila 50 kuna godišnje, uz obiteljsku članarinu za 70 kn koja omogućuje posudbu 8 knjiga odjednom i turističku članarinu koja iznosi 20 kn i vrijedi 60 dana – te su akcije donijele upravo nove članove i buduće čitatelje“, rekla je ravnateljica.

Većina događaja otkazana

Početkom godine uspješno je održan Tjedan psihologije i predavanja u sklopu obilježavanja početka Domovinskog rata, no nakon toga većina događanja su morala biti otkazana (među ostalim program obilježavanja Dana grada Pakraca i Multipak) dok su druga organizirana u virtualnom obliku (Noć knjige – kviz, dodjela nagrada NAJčitateljima, književno-filmski razgovor s Danijelom Špelićem). Također, knjižnica je pokrenula YouTube kanal na kojem su svakog četvrtka za najmlađe pripremali video pričaonice izabranih slikovnica, čime su dodatno intenzivirali komunikaciju putem društvenih mreža.

„Tijekom ljeta uspjeli smo, uz poštivanje svih mjera, zajednički s Muzejom grada Pakraca i uz podršku Grada Pakraca i Ministarstva kulture, organizirati niz zabavnih i edukativnih ljetnih sadržaja za najmlađe, naše treće po redu COOLturno ljeto. Odaziv je bio odličan, aktivnosti raznolike, a družili smo se uglavnom na otvorenom, u prostoru dvorišta Janković“, istaknula je Lucić Fider i dodala da su na jesen zbog pogoršanja epidemiološke situacije bili primorani odustati od brojnih predavanja i predstavljanja knjiga i autora koje su planirali.

U Mjesecu hrvatske knjige ipak su uspjeli predstaviti publici novi Zbornik Povijesnog društva Pakrac Lipik, kao i održati nekoliko aktivnosti za djecu „Razlistane pričaonice / radionice“. Također, korisnicima je predstavljena i nova knjižnična usluga, aplikacija za mobilne telefone, putem koje svi članovi knjižnice na jednom mjestu imaju objedinjene digitalne usluge koje knjižnica pruža. Krajem godine morali su odustati i od ciklusa adventskih radionica / pričaonica za djecu u prostoru knjižnice, pa su ih „preselili“ u online okruženje i uklopili u online program koji je organizirao Grad Pakrac – Pakrački adventski kalendar, gdje su svakog četvrtka objavljivali novu priču i kreativni zadatak.

Najčitanije knjige

Najčitanije knjige u kategoriji odraslih 2020. godine bile su: Nijema pacijentica – Alex Michaelides, Izgubljeni čovjek – Jane Harper i Nestala žena – Sheila OˇFlanagan, dok su u kategoriji djece i mladih prva tri mjesta zauzele knjige: Mirko Bjesomirko – Tamara Vučković, Jelena Brezovec, Višnjin dnevnik / knjiga prva – Joris Chamblain, Aurelie Neyret i Čovpas – Dav Pilkey.

„Nabava novih naslova bila je kontinuirana i kvalitetna zahvaljujući sredstvima koja osiguravaju Grad Pakrac i Ministarstvo kulture. Nismo osjetili pad kvalitete i u potpunosti smo pratili izdavačko tržište i novitete koji su se objavljivali. Nažalost, prošle godine nije bilo ni Interlibera – najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj na koji su svake godine dosad odlazile članice našeg Čitateljskog kluba“, rekla je Lucić Fider i dodala da ih je prošla godina naučila raditi u drugačijim okolnostima i uvjetima. „Svima nam nedostaju programi, predavanja, predstavljanja knjiga, koncerti, izložbe, organizirani posjeti škola i vrtića, jer je ipak neposredni kontakt nezamjenjiv i niti jedan digitalni alat ne može ga nadoknaditi, stoga se nadamo da ćemo sve propušteno, u ovoj 2021. makar dijelom, uspjeti ostvariti.“