Tjedan psihologije koji se obilježava u Gradskoj knjižnici, započeo je jučerašnjim predavanjem pakračke psihologinje Nataše Major, koja je opet kao i prijašnjih godina zanimljivom temom privukla veliki broj posjetitelja. Predavanje je započela konstatacijom kako bi „svijet bio silno dosadan da smo svi isti“. Znanstveno je dokazano da razlike između žena i muškaraca znatno nadilaze izgled. Iako spol određuje genetika, žene i muškarci su genetski 99 posto isti, a razliku čini manje od jedan posto. Ono što je ključno u razlikovanju spolova, odnosno način na koji naš mozak funkcionira i način na koji se ponašamo, određuju – hormoni.

Major je iznijela mnogo zanimljivih usporedbi žena i muškaraca, pa smo tako saznali da žene pamte više detalja, da imaju veću sposobnost izvođenja više zadataka istovremeno, bolje čitaju neverbalne znakove, ali imaju i manjak samopouzdanja i sklonije su depresiji. S druge strane, muškarci pamte samo ono bitno, imaju bolje motoričke i orijentacijske sposobnosti, no brže burno reagiraju i ulaze u fizičke sukobe. Jednosatno predavanje psihologinja je završila porukom: „Osjećajte se dobro u svojoj koži i imajte realna očekivanja prema drugom spolu.“

Tjedan psihologije u pakračkoj knjižnici nastavlja se danas radionicom za djecu nazvanom  „Igre za razvoj socijalnih vještina“ s početkom u 16,30 sati, koju su pripremile Matija Cesar, psihologinja u Centru za pružanje usluge u zajednici Lipik i Martina Zanetti Pleša, socijalna radnica u istoj ustanovi.