banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

"Riječi nam se pozlatile" naslov je dramskog programa kojim je Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac ostvarilo pravo na sufinanciranje lokalnih organizacija gostovanja kazališta putem javnog poziva Ministarstva kulture u 2020. godini, što im olakšava provedbu njihove dugogodišnje težnje: povratka gledatelja u kazalište, dostupnost kazališta svima, kazalište kao jedno od „jako dobrih stvari“ za djecu i mlade, rekla je  Dubravka Špančić, tajnica KPD „Sloga“.

„Kazalište ne postoji bez publike, publika se razvija i odgaja i taj postupak treba biti kontinuiran. Tu smo kao udruga uvjetovani na neki način jer kontinuitet ima i svoju cijenu, a mi nemamo stalne prihode ni zaposlene djelatnike. Usprkos tome, uz podršku Grada Pakraca koju očekujemo i ove godine kroz programe u kulturi, nastavljamo u našem gradu osigurati gostovanje dobrih, popularnih, edukativnih predstava razne tematike i žanra, u suradnji s vrtićima i školama Pakraca, Lipika i Poljane čime se dopunjuje nastavni sadržaj medijska kultura. Cijene ulaznica ni ove godine nećemo mijenjati, a s programom ćemo pokušati biti raznovrsni", dodala je Špančić.

Stoga će u sljedeća dva mjeseca ljubitelji kazališta imati priliku pogledati (bez organiziranih gostovanja i termina za vrtiće i škole) sljedeći program:

KAZALIŠTE

Veljača 2020.

Četvrtak, 6. veljače 2020. u 18 sati (3 – 10 godina i stariji)
SNJEGULJICA – PRINCEZA OD DARUVARA, Malo amatersko kazalište MASKA Daruvar

Mjesto radnje ove poznate bajke smješteno je u naš susjedni grad Daruvar i okolna mjesta. Zla kraljica iz ove bajke sada se liječi od zloće zajedno s još nekim zločestim likovima iz drugih priča. Kako je Princ od Sirača uz pomoć patuljaka spasio Snjeguljicu od magije Zle kraljice. Kako su ona i mnogi drugi zli likovi postali dobri i kako je ljubav pobijedila? Pogledajte u ovoj veseloj i zanimljivoj predstavi koju su pripremili članovi malog amaterskog kazališta MASKA iz Daruvara.
ULAZ: 10,00 kn!
Obiteljski popust: mama I tata = 10,00, svako dijete po 5,00 kn.

Srijeda 12. veljače 2020. u 19 sati (za malo veće)
ŽIVOT JE ČUDO, Teatar Rugantino Zagreb

Topla i duhovita predstava koja slavi život i životno veselje. Izvrstan tekst Ivice Ivaniševića, hvaljena režija Gordane Gadžić, glazba – uvijek sjajni Darko Rundek! Prostodušnog i vremešnog, ali itekako životnog, splitskog klesara Fabijana, punog srca i u svoj svojoj glumačkoj veličini, donosi na scenu Siniša Popović, nacionalni prvak zagrebačkog HNK. U predstavi su majstorski okrenute brige na veselje. Duhovito je i dirljivo kako Fabijan iz svojih teških životnih situacija izvlači one lijepe i pozitivne dijelove i prepričava ih sa sjetom vjerujući da, usprkos svim nedaćama – život je čudo!
ULAZ: 40,00 kn

Četvrtak 27. veljače 2020. u 19 sati
JEZIČNE VARIJACIJE, Binocular teatar Zagreb

U ovoj je predstavi riječ je o glumačkoj igri u paru koji se poigrava narječjima, što je samo jedna od karakteristika ove nesvakidašnje scenske prikazbe. Varijacije u njoj nisu samo bazirane na različitosti govora, već su tu i stilovi. Predstava obuhvaća 12 različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika. Upravo je ta ljubav prema jeziku i pokretač predstave, tj. pokušaj kroz jezik doći do istinske predodžbe jednog specifičnog zemljopisnog, karakternog i duhovnog krajolika koji stvara osjećaj različitosti, što veseli.
ULAZ: 40,00 kn, učenici 30,00 kn.

Ožujak 2020.

Četvrtak 19. ožujka 2020. u 20 sati
DISFUNKCIJA GLAVE, Scena Gorica u suradnji s Gradom Pakracom, program Dana grada

Posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje. Sva tri dramska lica imaju onu vrstu impotencije koju uzrokuje neka psihička blokada. Mogli bismo reći da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacije seksualne ponude. (Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Sve je više pornografije i fetišizma, a sve manje bliskosti. U tom tjesnacu između očekivanja vječne seksualne spremnosti i frustrirajuće nemogućnosti muškarca da ispuni tu misiju, nalaze se životi naših protagonista. Naravno, neki to nazivaju i krizom srednjih godina. Komedija tematizira i strah od starenja, taj veliki tabu u današnjem ultimatumu mladosti koje forsira mainstream kultura takozvane Zapadne civilizacije, glume:Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović I Mladen Kovačić

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA obilježit će se u četvrtak 26. ožujka 2020. sljedećim programom:

KNJIGA O DŽUNGLI (6+) – termin objavljujemo naknadno i MINSKA POSLA u 19 sati
Gotovo kao istinita priča, a autorica Kristina Kegljen govori kako je u nastajanju teksta razgovarala s pirotehničarima koji su radni vijek proveli na minskim poljima Hrvatske. I zapravo u sat vremena tekst, režija i nadasve suvisla i uvjerljiva karakterizacija likova mladih glumaca, publiku dovodi u seriju raspoloženja. Prije svega, ipak je to komedija. I to specifična vrsta komedije koja smijeh izaziva zapravo jezom. Jer, ipak igra se razvija oko slučajnih stajanja obojice pirotehničara na mine u neistraženom dijelu minskoga polja. Sve daljnje situacije, od neurotičnoga smijeha i nekontroliranih reakcija, do beskrajne tuge odlaska iz ovozemaljskoga života, zapravo su čudan komični izazov.
ULAZ: 40 kn

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić